Jambalaya, Crawfish Pie and Filet Gumbo -helrätt i kräfttider

Jambalaya, Crawfish Pie and Filet Gumbo -helrätt i kräfttider
Jambalaya, Crawfish Pie and Filet Gumbo -helrätt i kräfttider

En härlig maträtt och en schysst låt. Nu i kräfttider kan man kosta på sig lite sjuttiotalsnostalgi. Det tycker jag för övrigt att man alltid kan göra. Creedence Clearwater Revival är ett av mina absoluta favoritband från det tidiga 1970-talet. Decenniet, för att travestera titeln på biografin över Led Zeppelin, “When Giants Walked the Earth“. Creedence spelade ibland Jambalaya live, men det var John Fogerty under namnet, “The Blue Ridge Rangers” där han själv spelar alla instrument, som 1972 släppte en single, och året efter en LP med en inspelning av Hank Williamslåten Jambalaya, (On the Bayou). -Härliga toner eller hur?

Jambalaya, Crawfish Pie and Filet Gumbo -helrätt i kräfttider

Jag ramlade häromdagen på en trevlig matblogg, Gimme Some Oven, och ett inspirerande recept på Jambalaya. Det passar perfekt med lite kreolska influenser nu i kräfttider så det var bara att prova. Jag har anpassat receptet till mina preferenser, som inte omfattar till exempel andouillekorv, och tillgången på råvaror. Rätten är lättlagad och står sig ett par dagar i kylskåpet. En bra söndagsmiddag med eventuella rester till matlådan på måndag.

Crawfish eller crayfish?

Kärt barn har många namn heter det ju och kräftan är inget undantag. I alla fall inte i USA. Vad jag förstår så heter den Crayfish på korrekt engelska och Crawfish i sydstaterna. Båda namnen härstammar från franskans écrevisse.

Jambalaya Recept

Ingridienser 6-8 port

  • 2 st stora kycklingfiléer -delas i munsbitsstorlek
  • 300g Chorizokorvar -slantas (justera hettan i jambalayan med mängd/styrka på korven)
  • 240 g räkor i lake (1 burk) -avrunna
  • 2 st gröna paprikor -rensade och delade i bitar
  • 1 st gul eller röd paprika -rensad och delad i bitar
  • 2 st sellerstjälkar -slantad ganska tunt
  • 1 st medelstor gul lök -hackad
  • 4 st hackade vitlöksklyftor -hackade
  • 1 burk krossade tomater
  • 1/2 dl konserverad skivad jalapeño (mindre om du vill ha mildare och mera om du vill ha hetare)
  • 0,5 liter höns-, eller kycklingbuljong
  • 2 dl basmatiris
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1/4 tsk cayennepeppar
  • 1 lagerblad
  • 1/2 tsk rökt paprikapulver
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olivolja
  • Persilja och citron till garnering

Gör så här

  1. Fräs kycklingbitarna och den slantade korven i olivolja en stekpanna tills det får lite färg. Ställ åt sidan.
  2. Fräs selleri, paprika, lök och vitlök i olivolja i en stor gryta.
  3. Tillsätt kyckling och korv.
  4. Tillsätt krossad tomat, jalapeño, buljong, ris och kryddor. Låt koka i en stund utan lock, för att reduceras, och sedan 25-30 minuter eller till riset är klart. Rör då och då så att inte riset fastnar.
  5. Tillsätt de avrunna räkorna och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  6. Servera ur grytan på bordet eller i djupa tallrikar/skålar.
  7. Toppa med grovhackad persilja och några citronklyftor.
  • Servera gärna ett gott bröd och en god bärs till.

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

annons

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*