Kräftskiva i familjens hägn -serverad med mycket kärlek

Kräftskiva i familjens hägn -serverad med mycket kärlek
Kräftskiva i familjens hägn -serverad med mycket kärlek

Igår kväll bjöd mina båda döttrar på familjekräftskiva. Det bjöds på kräftor, västerbottenspaj, surdegsbröd, snacks, dricka av alla slag och massor av kärlek.

Det var full fart, precis som det brukar vara när vi träffas. Döttrarna med respektive, och barnbarnet Lilleman, samt Lena och jag. Lilleman yrde runt med, dinosarieböcker radiostyrda bilar och spred legobitar över hela golvet. Mågarna är fotbollstokar båda två, så självklart stod TV:n på med matchen Chelsea-Arsenal. Den gick ju inte att missa. Lena är friidrottsnörd och höll via ”play” i iPhonen, koll på GP-tävlingarna på Slottskogsvallen i Göteborg. Döttrarna fixade maten och jag själv tittade på. -Visst låter det härligt?

Vad dricker ni till kräftorna?

Om du hade frågat mig för 20 år sedan så hade svaret varit ett tveklöst ”öl och brännvin”. Men jag har med åren blivit mera vidsynt, och skulle nästan kunna säga att jag idag föredrar ett gott vin framför öl och snaps. Det har delvis sin grund i min fäbless för vin och mitt intresse för smakkombinationer, men även i det faktum att vinet är skonsammare mot kroppen och biter inte lika hårt som snaps. Framför allt inte dagen efter.

När man blir äldre blir ens återstående dagar färre och därmed värdefullare. Att då slösa bort dem på att vara bakis känns lite onödigt.

Torbjörns vintips

Till kräftorna bjöds det på Ruppertsbergen Nussbien Riesling Kabinett. Vinet har 17 gram socker per liter vilket passade perfekt till kräftorna. När man väljer vin till kräftorna så lyckas du bäst om du väljer ett halvtorrt vin eftersom sältan i maten minskar upplevelsen av sötma i drycken.

Mina snapsvisor

Under de glada 1980-, och 90-talen när kräftskivorna stod som spön i backen, lyckades Lena och jag knåpa ihop ett par snapsvisor.

Vänner på kräftkalas

melodi: Just an old fashioned girl

  • Den är en gammaldags sed med en gammaldags smak
  • ej sofistikerad den är enkel god och rak
  • och i ett gammaldags glas är den supen som ta’s
  • utav vänner på kräftkalas.

Lyckan är fullständig

melodi: Lili Marlene

  • Lyckan är fullständig helt igenom sann
  • lyser uti glaset så gyllengul och grann
  • skönhet och styrka allt i ett
  • min hand är svag och lite svett
  • jag höjer glaset skål
  • och dricker vad jag tål

Folkomröstningen 1922

Inför folkomröstningen om rusdrycksförbud 1922 skrev Albert EngströmKräftor kräva dessa drycker -Du måste avstå från kräftor om du icke röstar nej den 27:e augusti”. Det var hårda bud. Resultatet i folkomröstningen där 1 820 452 personer lade sin röst blev att 50,8% röstade mot ett förbud. En följd av folkomröstningen blev att Brattsystemet/Motboken, som ransonerade inköp av alkoholhaltiga drycker och hade införts ett par år tidigare, permanentades som en kompromiss mellan ja-, och nej-anhängarna. Motboken blev sedan kvar till 1955.

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*