Jazz och Bordeaux -för slitna öron och smaklökar?

Jazz och Bordeaux -för slitna öron och smaklökar?
Jazz och Bordeaux -för slitna öron och smaklökar?

Att jazz och vin uppfattas olika av oss människor är väl ganska självklart. Både när det gäller musik och vin så formas vi genom våra livserfarenheter, den miljö vi vistas i och det umgänge vi har. Sådant som vi präglas på tidigt har en benägenhet att sitta kvar. Som exempel kan jag nämna att när jag var 14 år så lyssnade jag för första gången på Creedence Clearwater Revival och tyckte att de var helt fantastiskt bra. Nu snart femtio år senare tycker jag fortfarande samma sak. Kanske på lite andra grunder och lite mera nyanserat, men icke desto mindre. Samma sak gäller min vinsmak. De viner jag drack tidigt i livet har till viss del präglat min vinsmak genom åren. Jag tycker fortfarande att en hygglig Bordeaux är jättegott och jag gillar viner som inte fjäskar för mycket med mig, som har sin egenart och lokala tradition. Därmed inte sagt att jag inte gillar annan musik än Creedence eller andra viner än de från Bordeaux och de ofjäskande. När det gäller vinerna så har jag jobbat professionellt med vin i ganska många år och självklart kunnat utveckla min smak på grund av det.

Har jazzälskare nedsatt hörsel?

Det finns forskning som vill göra gällande att en anledning till att vi tenderar att tycka om jazzmusik mera, ju äldre vi blir, är att vi med ökande ålder får nedsatt hörsel. Att hörseln försämras skulle då göra att vi blir mer toleranta för dissonanta ackord, vilka är vanliga i jazzen. Om detta är sant eller ej vill jag lämna därhän men visst är det en intressant tanke. Läs gärna artikeln på svt.se om detta.

Vill äldre vindrickare ha kraftfullare viner?

Vår förmåga att känna dofter och smaker påverkas också av ökande ålder. Det finns precis som med nedsatt hörsel stora variationer. Min reflektion är huruvida ökad ålder påverkar vårt val av vin. Kan det vara så att äldre behöver tagga upp till viner med mera doft och smak för att få samma upplevelse som yngre? Försämrad syn och hörsel är ganska påtagliga besvär, medan försämrat doft-, och smaksinne är ett dolt handikapp som ofta leder till sämre aptit. Vilket i sig kan få allvarliga följder. Ett sätt att komma runt problemet skulle kunna vara att smaksätta och krydda maten mera precis som man gör med flygmaten. Det gäller alltså att vara medveten om problemet för att kunna göra någonting åt det.

Seniorviner för äldre?

Skulle det kanske kunna finnas en marknad för seniorviner? Viner där dofter och smaker har accentuerats för att kompensera för åldersnedsatta sinnen. Det kanske är ett uppslag för vinproducenter och vinimportörer?

Länkar

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*