Kinesiska dumplings med kyckling och svamp

Kinesiska dumplings med kyckling och svamp
Kinesiska dumplings med kyckling och svamp

Dumplings är inte enbart en kinesisk angelägenhet. Det äts dumplings över hela jorden. De kallas Wonton eller jiaozi i Kina, gyoza i Japan, tortellini i Italien, tihlo i Etiopien och Coxinha i Brasilien. Det de har gemensamt att de alla är fyllda degknyten och de är alltså en global företeelse. Som dumpling räknas även tex gnocchi, knödel och även vår egen öländska specialitet kroppkaka. Den här typen av dumplings har ingen egentlig fyllning utan är deg gjord på tex mjöl, potatis eller bröd. Dumplings kan tillagas på många olika sätt. De kan bl.a. kokas, friteras, stekas, bakas eller ångas.

Dumplings är perfekta som plockmat eller som förrätt. Om det mot förmodan blir några över så går de utmärkt att frysa. Om du inte vill göra degen själv så finns det färdiga degark att köpa i ”asiatiska affärer ”. De säljs frysta i paket med tunna kvadratiska eller runda ark. Så kallade wonton pastry (kinesiska), eller gyoza skins (japanska). Det går alldeles utmärkt att koka sina dumplings i en kastrull men jag tyckte det var kul att testa en ångkokare i bambu.

Kinesiska dumplings med kyckling och svamp

Ingredienser (ca 6-8 port)

Deg

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 dl vatten

Fyllning med kyckling

  • 500 g kycklingfärs
  • 75 g strimlad purjolök
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 10 g riven ingefära
  • 0,5 finhackad chili (spansk peppar)
  • 3 msk sojasås
  • 1 msk sesamolja
  • Smaka av med salt och svartpeppar

Fyllning med svamp

  • 150 g shitakesvamp
  • 125 g strimlad pak choi
  • 50 g strimlad purjolök
  • 10 g riven ingefära
  • 1 msk sojasås
  • Smaka av med salt och svartpeppar

Dipsås

  • 4 msk sojasås
  • 3 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
  • 1,5 msk sesamolja
  • 25 g finhackad purjolök
  • 10 g riven ingefära
  • 0,5 tsk socker

Gör så här

  1. Rör ner lite vatten i taget i mjölet tills du har fått en smidig deg som inte klibbar.
  2. Låt degen vila i kylen med en fuktig handduk över sig medan du gör dipsåsen och fyllningen.
  3. Blanda ingredienserna till dipsåsen i en skål och låt den stå och dra.
  4. Bryn kycklingfärsen lätt och blanda den med de övriga ingredienserna.
  5. Fräs svampen tillsammans med pak choi och blanda sedan med purjolök, ingefära och sojasås.
  6. Ta ut degen ur kylen och knåda den några minuter. Kavla ut en lagom stor del i taget så tunt du kan.
  7. Skär ut rundlar eller kvadrater ca 10 cm stora. Använd gärna ett kakmått eller ett glas till de runda.
  8. Lägg ca en matsked fyllning i varje degark och vik ihop dem. Nyp åt så att de är slutna.
  9. Tillaga dem i ångkokaren eller koka dem i lätt saltat vatten. Koktiden beror på hur tjock degen är. Räkna med ca 15 minuter i ångkokaren eller 6-8 minuter i kastrull.
  • Självklart äter du dina dumplings med pinnar. Doppa dem i dipsåsen och njut.
  • Drick gärna en ljus lageröl eller ett halvtorrt vitt vin till.

 

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*