Fem dagar i Toscana

Fem dagar i Toscana
Fem dagar i Toscana

Förra veckan tillbringade jag några dagar i Toscana i Italien. Utgångspunkt var den här gången, liksom många gånger förr, Greve in Chianti. Greve, som ligger mitt emellan Florens och Siena, kan närmast beskrivas som centralort i vindistriktet Chianti Classico. Centrum i Greve är torget, Piazza Matteotti, och där ligger förutom kyrka, affärer och restauranger även det lilla hotellet där jag brukar bo. Albergo del Chianti heter det och är ett trivsamt litet hotell som har drivits av samma familj sedan 1991. Jag återkommer till det i ett kommande blogginlägg från mina fem dagar i Toscana.

Bella Toscana

Det är inte så svårt att förstå varför Toscana alltid har lockat besökare. Det är ett otroligt vackert och vänligt landskap som med sina böljande kullar med skogar, vingårdar och olivodlingar gör intryck på även de mest förhärdade stadsbor.

Konst, krig och politik

Kulturen är ett självklart inslag i Toscana och har anor långt tillbaka i tiden. Medicierna, som var en adelsfamilj, hade stort inflytande i Florens under medeltiden, och släkten bidrog till grundandet av Uffizierna som anses vara ett av världens äldsta och förnämsta muséer. I Toscana vimlar det av turister från hela världen som vill uppleva miljön, låta sig betagas av landskapet, äta den fantastiska maten och dricka de förnämliga vinerna. I Florens förkommer det ett sjukdomstillstånd som drabbar turister. Stendahls syndrom beskrivs som ett psykosomatiskt tillstånd som kan drabba de som blir djupt betagna av konsten och skönheten i Florens. Ärkerivalerna Florens och Siena stred ofta med varann och i slaget vid Montaperti 1260 där Siena vann stort anses vara det blodigaste i det medeltida Italien.

Chianti Classico

Chianti är ett vindistrikt som ligger mellan Florens och Siena. Den äldsta delen av distriktet kallas Chianti Classico och här odlas huvudsakligen den blå vindruvan Sangiovese. Chianti är känt för sina högklassiga röda viner men här produceras, i trakterna av San Gimignano, även ett vitt vin. Vernaccia da San Gimignano är Chiantis enda vita DOCG.

  • Följ min blogg och läs mera om mina fem dagar i Toscana i kommande inlägg.

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*