Klyftpotatis slottspotatis eller pommes chateau -kärt barn har många namn

Klyftpotatis slottspotatis eller pommes chateau -kärt barn har många namn
Klyftpotatis slottspotatis eller pommes chateau -kärt barn har många namn

Vi har en lång potatistradtion i norden. För bara ett tiotal år sedan var en måltid utan potatis ovanlig. Det finns fortfarande de som inte tycker att de har fått en riktig måltid om den inte innehåller potatis. Till vår älskade husmanskost äter vi oftast kokt potatis men till helg och till fest snofsar vi gärna till knölarna lite. Pommes chateau, pommes duchesse, hasselbackspotatis och pommes Anna är alla vanliga varianter på potatistillbehör. Fint skall det vara. Om man äter på någon av våra stora snabbmatskedjor är det svårt att undvika den allestädes närvarande pommes friten. För de som på tisdagarna besöker sin lunchrestaurang är det ganska sannolikt att mötas av raggmunk med stekt fläsk. Återigen är det potatisen som har ett finger med i spelet. Klyftpotatis slottspotatis eller pommes chateau -kärt barn har många namn.

Den mångsidiga potatisen

Gratänger, råstekt, friterad, stuvad, färsk, tärnad, skivad eller mosad. Det är inte klokt vad vi kan åstadkomma med vanlig enkel potatis. Ända sedan Jonas Alströmer på 1720-talet började odla potatis på gården Nolhaga i Alingsås har vi kunnat njuta av potatis även om många var tveksamma till en början. Så det är inte konstigt att vi har utvecklat många sätt att ta tillvara och förädla potatis. Vi har ju trots allt haft över 300 år på oss.

Potatis -en konstant i köket

Det skulle vara intressant att få veta hur många sätt en potatis kan tillagas på. Jag skulle inte bli förvånad om potatisen är den råvara som visar den allra största variationsrikedomen räknat i antal maträtter den förkommer i. Kryddor oräknade.

Potatis -Solanum tuberosum

Potatisen härstammar från sydamerika där den har odlats i minst 10 000 år. Den upptäcktes av européer 1530 och kom till Europa 1539 men det var inte förrän på 1700-talet som den började odlas i större omfattning. Det stora uppsvinget kom dock under 1800-talet då potatisen började användas istället för spannmål vid användning till brännvinsframställning. Tidigare hade en stor del av spannmålet gått åt till brännvinsbränningen med brödbrist som följd men nu kunde vi alltså få både bröd och brännvin. Inget ont som inte för någonting gott med sig…

Klyftpotatis slottspotatis eller pommes chateau -kärt barn har många namn
Skriv ut receptet

Klyftpotatis

Måltid: tillbehör
Kök: Franskt
Sökord: Potatis
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • fast potatis (ca 200 gram/portion)
  • flingsalt
  • olivolja

Gör så här

  • Sätt på ugnen 225 grader.
  • Skala eller tvätta potatisen. Klyfta dem och lägg dem i en bunke.
  • Häll över lite olivolja och flingsalt samt blanda.
  • Häll upp dem i en långpanna med ugnspapper i botten och sätt in dem i ugnen 25-30 minuter.
  • “Rala runt”, (rör runt/vänd),  några gånger under rostningen.
RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg

*