Kycklingwok med massor av grönt -fräscht och gott

Kycklingwok med massor av grönt -fräscht och gott
Kycklingwok med massor av grönt -fräscht och gott

Kanske att wokad kyckling med lök och grönt har tappat mark bland våra favoriträtter men visst är det både fräscht och gott. För sådär 10-15 år sedan åt vi ofta wok hemma hos oss. Det var naturligtvis Thailand som resmål som låg till grund för detta. Det var inte så att man behövde ha varit i Thailand för att uppskatta matkulturen. Trenden var bred och alla åt thaimat. Thairestauranger växte upp som svampar ur jorden. Och många av restaurangerna är kvar än idag.

Svensk thaimat

I ärlighetens namn skall sägas att de försvenskade thaibufféerna som serveras på landets thairestauranger är någon sorts cross kitchen med thailandska, kinesiska och svenska influenser. I mitt recept nedan har jag även adderat några indiska kryddor.

Fräscht lättlagat och gott

Kycklingwok med massor av grönt är både fräscht och gott. Förmodligen är det rena hälsokosten jämfört med mycket annat vi sätter i oss. Magert kött, lök grönsaker och det enda fettet är olivoljan man wokar i.

Skriv ut receptet

Kycklingwok

Måltid: Wok
Kök: Thailand
Sökord: Kycklingwok
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 600 gram kycklingbröstfile (delad i lagom bitar)
  • 300 gram (1 knippe) broccoli (både små buketter och stammen skalad och skivad)
  • 200 gram färska champinjoner (delad i klyftor)
  • 1 stor rödlök (klyftad och delad)
  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • 0,5 purjolök (slantad)
  • 1 stor röd paprika (skuren i bitar)
  • 1 burk skivade vattenkastanjer
  • 0,5 zucchini (skivad och kvartad)
  • 75 gram sockerärtor (strimlade)
  • olivolja
  • garam masala
  • spiskummin
  • gurkmeja
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 0,5 msk strösocker
  • sweet chilisås
  • 250 gram äggnudlar

Gör så här

  • Hetta upp olivoljan i en wokpanna eller en stor stekpanna och fräs rödlök, purjo och vitlök tillsammans med strösocker utan att det får färg.
  • Lägg i zucchini, broccoli, paprika samt vattenkastanjer och woka några minuter. Krydda med garam masala, spiskummin, gurkmeja, svartpeppar och salt.
  • Woka med sockerärtorna en kort stund.
  • Häll över i en bunke täck och ställ åt sidan.
  • Woka champinjonerna gyllene och häll över dem i bunken.
  • Koka äggnudlarna och häll av dem.
  • Woka kycklingen (i omgångar om det behövs) i olivolja och krydda med garam masala, spiskummin, gurmkeja, svartpeppar och salt.
  • Häll över grönsaker och svamp från bunken och woka allt tillsammans ett par minuter. Ringla över och blanda i lite sweet chilisås.

Övrigt

Servera med nykokta äggnudlar och ev mera sweet chilisås.

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*