Grillade lammracks -Ett säkert kort

Grillade lammracks med champinjonspett och fransk potatissallad. Ett sommarminne från grillen på balkongen. Lammracks är ett säkert kort eftersom de är lätta att grilla och inte tar lång tid.

Potatissalladen gör du med fördel i förväg. Den mår gott av att ligga dressad och dra sig någon timma.

Lammracks är enkelt, gott och ser festligt ut. Om det, mot förmodan, blir kotletter och potatissallad kvar till dagen efter så är de perfekta att fräsa på i stekpannan till lunch eller kvällsmat.

Att välja vin

Eftersom det här en rätt som påminner om södra Frankrike så väljer man med fördel ett vin därifrån. Å andra sidan så hör man ju ibland att man skall dricka Bordeaux till lammet. Så varför inte välja ett vin som kommer från båda regionerna. Baby Bad Boy Rouge är ett lite kaxigt vin som är gjort på merlodruvor från Borderaux och grenachedruvor från Roussilion. Det är fruktigt doften med toner av röda bär, vinbär och örter. Smaken är generös med mogna tanniner och bra balans.

Vintips

 

Lammracks

  • 3-4 enkelkotletter (ben) per person (ca 1 rack/2pers)
  • Färsk hackad rosmarin
  • Färsk hackad timjan
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Rapsolja
  1. Putsa lammracksen och pensla lite rapsolja på dem
  2. Krydda dem med svartpeppar, salt, rosmarin och timjan.
  3. Grilla dem på, direkt, hög värme så att de får en fin yta. Pensla med mera rapsolja vid behov.
  4. Fortsätt att grilla dem på indirekt värme under lock till 54-55 graders innertemperatur.
  5. Låt de färdiggrillade racksen vila under folie ca tio minuter.
  6. Skär sedan upp och lägg upp dem på ett serveringsfat. Strö gärna lite hackad färsk rosmarin över.

 

Champinjonspett

  • 6 medelstora champinjoner per person
  • 2 små träspett per person
  1. Skär bort den nedersta delen av foten på champinjonerna.
  2. Dela dem på mitten.
  3. Trä dem försiktigt på spetten. (de går lätt sönder)
  4. Pensla dem lite med rapsolja.
  5. Krydda med svartpeppar och salt.
  6. Grilla på medelvärme till de ser fina ut.

 

Fransk potatissallad (6-8 port)

  • 800g små fasta potatisar
  • 1 medelstor rödlök
  • 100g färska sockerärtor
  • 150g körsbärstomater
  • 3 msk kapris
  • 1 påse (175g) blandad småbladig sallad
  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten. (färskpotatis behöver inte skalas).
  2. Låt potatisen svalna.
  3. Dela potatisen i lagom bitar.
  4. Skala och skär löken i tunna klyftor och dela dem.
  5. Skär sockerärtorna diagonalt i tunna stavar.
  6. Dela körsbärstomaterna.
  7. Blanda alltihop i en stor skål och tillsätt kapris och sallad.
  8. Häll över vinägretten och blanda.

Häll vid servering över hela härligheten i en snygg serveringsskål.

 

Senapsvinägrett

  • 1,5 dl Olivolja
  • 2 msk Vitvinsvinäger
  • 2 msk Vatten
  • 3 msk Fransk senap
  • 3 msk Skånsk senap
  • 1 vitlöksklyfta
  • Svartpeppar
  • Salt
  1. Blanda vätskorna och senapen i en bunke.
  2. Lägg i en krossad vitlöksklyfta.
  3. Smaka av med svartpeppar och salt.
  4. Låt dra med vitlöken en halvtimma.
  5. Ta bort vitlöken.
RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

annons

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*