Grillad parmesanpotatis i Jonas Alströmers fotspår

Grillad parmesanpotatis i Jonas Alströmers fotspår
Grillad parmesanpotatis i Jonas Alströmers fotspår

Det här är en maträtt som tillagades innan förbudstiden. Den senaste förbudstiden alltså. Som de flesta av oss har koll på så råder det sedan en tid tillbaka, på grund av brandrisken, totalt grillförbud i Västra Götalands län. Det är ett elände, men självklart inte så stort elände som en brand skulle kunna innebära. Positivt med grillförbudet är att kreativiteten sätts på prov och att nya ogrillade maträtter har sett dagens ljus. Hemma hos oss har det blivit många olika sallader och antipasti som inte kräver någon grillning. Jag gillar svala, lätta rätter när det är varmt och har absolut inte lidit någon nöd.

Tips för kommande grillkvällar

Grillförbudet kommer säkerligen inte att vara så länge till så här kommer lite inspiration för kommande grillkvällar.

Lena och jag var alldeles innan grillförbudet i Alingsås och gästade RJ och hans partner Monica. Vi bjöds som vanligt på trevligt sällskap, god mat och gott vin. På menyn stod härliga fiskspett, nygrillad grön sparris, sallad med tomater och melon samt grymt goda spettgrillade parmesanpotatisar.

Förkoka potatisen eller inte?

Enligt RJ så har han och Moncia testat att grilla potatisarna både förkokta och helt råa. Förutom att grilltiden blir lite längre för de råa så anser de att det inte är någon större skillnad på slutresultatet. Bra att veta. Potatisen tvättas och slungas i smör och lite salt för att sedan grillas på träspett för att vara lättare att hantera på grillen. När potatisen är klar drar du av dem av spetten och strör över en blandning av riven parmesanost och grovhackad persilja. Jag kan intyga att det är minst lika gott som det ser ut.

Jonas Alströmer – potatispionjären

På 1720-talet odlade Jonas Alströmer potatis på gården Nolhaga i Alingsås mindre än en kilometer från där vi avnjöt dessa nygrillade delikatesser. Han hade nog gillat det om han hade vetat att vi trehundra år senare skulle sitta här och äta hans kära ”nolor”.

Förbudstiden i USA – The Prohibition

I USA rådde det mellan åren 1920 och 1933  förbud mot tillverkning, hantering och försäljning av alkoholhaltiga drycker. Förbudstiden – the Prohibition. Undantag gjordes för produktion av nattvardsvin som fick ett stort uppsving. En omfattande illegal, alkoholrelaterad, verksamhet ledde till att förbudet avskaffades i december 1933.

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*