Lammkotletter med gorgonzolasås -Lenas favorit

Lammkotletter med gorgonzolasås -Lenas favorit
Lammkotletter med gorgonzolasås -Lenas favorit

Om min fru Lena får välja så blir det lammkotletter med gorgonzolasås och pommes Anna tio gånger av tio. Lammkotletter med just “gorgonsås”, som vi säger här hemma, är hennes absoluta favorit och hon är väldigt bestämd på den punkten. Som god tvåa skulle jag tro att det blir stekt strömmingsflundra med potatismos. Dock inte lika 100-procentigt säkert som lammkotletterna. Hon är både surf och turf skulle man alltså kunna säga. Lammkotletter med gorgonzolasås -Lenas favorit.

lammkotletter på skärbrädan
lammkotletter på skärbrädan

Pannlampa i höstmörkret

Om du har följt min blogg sedan tidigare så kanske du har sett att jag har mina kryddor i en pallkrage i trädgården. Det är vardagslyx att kunna hämta färska örtkryddor runt knuten från maj till snön kommer och eventuellt lite till. Så här i novembermörkret får man ta till speciella metoder för att hitta rätt bland kryddorna. Det beror inte på att pallkragen är så stor att jag inte hittar utan på att det är så f-bannat mörkt när jag lagar middag så här års. Vi har dock en enkel lösning på problemet. Pannlampan ligger strategiskt placerad på hallbyrån. Så när rosmarin och timjan till lammkotletterna skall hämtas så är det bara att ta saxen, hoppa i tofflorna, ta på jackan, tända pannlampan och ge sig ut i höstmörkret. Grannarna undrar säkert vem det är som stryker omkring i trädgården på kvällarna men än har ingen ringt polisen.

Lammkotletter från Backagården i Bitterna

Vi har förmånen att ha en högklassig lammgård en dryg halvmil hemifrån. På Backagården i Bitterna träffar man Ingrid Nordlander och Ulf Engström som har drivit gården sedan 2003. De har även nyss startat Lammat i Bitterna webbshop där man kan handla lammskinn och mathantverksprodukter coronasäkert online.

Klart för styckning
Klart för styckning

Lammkotletter med gorgonzolasås -Lenas favorit

Ingredienser

  • 2-3 lammkotletter per person
  • fast potatis
  • gorgonzolaost
  • grädde
  • rött vin till declacering (gärna portvin)
  • soja
  • oxbuljong
  • smör till stekning
  • färsk rosmarin och timjan
  • vitlök

Gör så här

Det här är ett recept på gehör och har därför inga måttangivelser. Utgå från 2-3 kotletter och 25-30 gram gorgonzolaost per person.

Pommes Anna -potatiskaka

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Börja med att skiva potatisen tunt.
  3. Lägg lager på lager i en smord ungsfast form. Salta mellan lagren. En tunn kaka blir färdig fortare än en tjock.
  4. Hyvla rikligt smör ovanpå och sätt in i ugnen.
  5. Låt den gräddas till den har fått fin färg. (30-45 min)

Lammkotletterna

  1. Gnid kotletterna med en delad vitlöksklyfta.
  2. Mortla rosmarin, timjan och salt samt krydda kotletterna.
  3. Ta några tag med svartpepparkvarnen också.
  4. Hetta upp en klick smör tillsammans med ett par krossade vitlöksklyftor.
  5. Stek lammkotletterna på hög värme till de har fått fin färg utan att bli genomstekta. Gärna tillsammans med ett par rosmarin-, och timjankvistar.
  6. Ta upp kotletterna och låt dem vila på ett fat under folie.

Gorgonzolasåsen

  1. Bränn ur stekpannan (deglacera) med en skvätt vin.
  2. Häll på grädde.
  3. Smula i en bit oxbuljongtärning.
  4. En liten skvätt soja.
  5. Slå på köttsaften från kotlettfatet.
  6. Koka ihop några minuter.
  7. Dra av stekpannan från plattan.
  8. Smula i gogonzolaosten och rör i såsen till osten har smält.
  • Servera omedelbart tillsammans med en god sallad.

Mitt vinval

Det här är en rätt som kräver ett riktigt gott vin. Har du nu köpt fina råvaror som färska lammkotletter och gorgonzolaost så är det klokt att matcha dem med ett vin av motsvarande klass. Ett traditionellt vinval är ju en Bordeaux till lammet och det blev även mitt val den här gången. Det blev en klassisk Bordeaux Mouton Cadet 2012 som jag hittade i källaren. Det satt som en smäck till lammkotletterna. En perfekt matchning av smaker och dofter. Inte för mycket och inte för lite. Lammkotletter med gorgonzolasås har mycket smak men är inte en stark rätt. Därför ville jag ha ett vin som var moget och ganska finstämt för att inte slå ihjäl smakerna i maten.

lammkotletter med gorgonzolasås och pommes Anna
lammkotletter med gorgonzolasås och pommes Anna

 

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*