Mathantverkets råvaror i fokus

Mathantverkets råvaror i fokus
Mathantverkets råvaror i fokus

Igår träffades ett sextiotal mathantverkare och småskaliga producenter från västra götalandsregionen för en temadag om mathantverkets råvaror. Mathantverksdagen arragerades av Eldrimner som är ett nationellt resurscentrum för mathanverk, och ägde rum på Wrågården strax utanför Falköping. Det var en heldag med mathanverkets råvaror i fokus.

Eldrimners verksamhetschef Bodil Cornell inledde med att berätta att man räknar med att det finns ca 2000 mathantverkare i Sverige. 120 av dessa är certifierade av Eldrimner.

Från ax till limpa genom samarbete

Tre av länets producenter berättade om kedjan som deras gemensamma arbete bildar. Det är inspirerande att höra deras historer där de ser fördelar och möjligheter med sina verksamheter istället för problem och svårigheter.

Anders bekämpar ogräs med hjälp av kamera

Anders Lunneryd från Lundens gård nära Trollhättan redogjorde för hur han på sin gård odlar kulturspannmål av sorter som för den oinvigde är helt okända. Hans arbete genomsyras av en entusiastisk inställning som har resulterat i mångfald och hållbarhet i odlingarna och i produktionen. Som exempel kan nämnas  att Anders genom att öka radavståndet på veteåkern och med hjälp av kamerastyrning kan rensa ogräs mekaniskt utan att använda kemikalier.

Nils-Erik siktar rätt

Nils-Erik Hansson har varit mjölnare i halva sitt liv. Han driver tillsammans med sin bror Assarebyns kvarn inte långt från Mellerud i Dalsland. Han redogjorde för hur de på kvarnen mal spannmålet från, Lundens gård, i valsstolen flera gånger för att på ett varsamt sätt mala kärnans olika skikt. Därefter blandas de olika fraktionerna till ett högklassigt fullkornsmjöl.

Sandra eldar på

Sandra Ottoson på bageriet ”Brukets godaste” i Fängesfors i Dalsland hämtar mjölet hos Nils-Erik på Assarebyns kvarn, och fullbordar kedjan i den vedeldade ugnen. Drömmen att bli bagare hade hon närt i många år när det äntligen blev verklighet. Tillsammans med Lisa och Michel startade hon 2011 bageriet ”Brukets godaste” i brandkårens gamla lokaler i det nedlagda pappersbruket. De bakar flera sorters bröd på ett hantverksmässigt sätt och på naturliga råvaror. De bakar även pizzor på ojäst pizzadeg i ugnen som aldrig tillåts kallna.

Mjölkbonden och mejeristen

I Nol norr om Göteborg ligger Björbäcks gård där Lovis Nyqvist tillsammans med sin make är mjölkbönder. De levererar ca 20 000 liter årligen till Cecilia Ferdinand på Sommarhagens gårdsmejeri. Cecilia hämtar mjölken i en tank på flaket på sin pickup. Hon vill gärna hämta den innan den har kylts ner för att nå bästa resultat. I mejeriet ystar hon ett tiotal olika ostar som alla har namn efter göteborgsprofiler såsom Kaxige Kal och Soliga Sonya.

Matnyttigt mathantverk

Det är både upplyftande och inspirerande att höra människorna bakom produkterna berätta om sina drömmar, och att se så många som har uppfylld dem. Det finns en genuin kunskap och känsla för mathantverket och alla är överens om att det har framtiden för sig. Det är som någon uttryckte det ”det är lyxigt att ha så många duktiga mathanverkare i närheten”.

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

2 Comments

  1. Hej Torbjörn !
    Jättebra skrivet om både mat, producenter och mathantverk 👌🏻
    Skrivet så bra att även dom som inte var där kan förstå värdet av mathantverk och nästan känna smaken 👩‍🍳
    Har du vägarna förbi Jämtland så kom gärna och hälsa /
    Kramar /Lena

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*