Matnyttigt mathantverk i toppklass

Matnyttigt mathantverk i toppklass
Matnyttigt mathantverk i toppklass

Det finns mycket matnyttigt i Västra Götaland. Vid mathantverksträffenWrågården bjöds vi på riktigt genuin mat. Rätterna var lagade av råvaror från regionens mathantverkare. Frågan är om man kan äta bättre mat än den som är producerad av småskaliga mathantverkare i närområdet och lagad av en rutinerad kock med stor känsla för råvarorna. Västsvenskt, matnyttigt mathantverk i toppklass är definitivt svårslaget.

Fjällkocken Lena Flaten

Menyn för dagen lagades av fjällkocken Lena Flaten som till vardags driver Flammans Skafferi i Storlien. Lyckligtvis har Eldrimner städslat henne för att ansvara för maten under mathantverksdagarna. Jag bockar och bugar tacksamt för det.

Lena Flaten skrubbar blåmusslor
Lena Flaten skrubbar blåmusslor

Förmiddagsmacka

Surdegsbröd från Redvägs bageri med rödbetor och rödbetschips från Bossgården, Sommarhagens Lyckliga Laila och granskottssirap från Wardins gårdsprodukter.

 Förrätt

Blåmusslor från Orust Shellfish i äppelmust från Fiffigt, rotsaker från Bossgården och surdegsbröd från Brukets godaste.

Varmrätt

Kolbulle på ölandsvete från Lundens gård, färsk korv från Gräskärrs vilt, blodpudding 2.0 och sidfläsk från Claessons charkuteri, kål från Bossgården och Kaxige Kal från Sommarhagens gårdsmejeri.

Dessert

Youghurtpannacotta från Skeens gårdsmejeri, syltad pumpa med citron från Wardins gårdsprodukter, plan på ölandsvete från Lundens gård med bohus furikake från Catxalot.

 

 

Eldrimner -nationellt resurscentrum för mathantverk

Mathantverksdagarna arrangeras av Eldrimner som är nationellt resurscentrum för mathantverk med säte i Ås i Jämtland. Man har genom länsstyrelsen i Jämtland regeringens uppdrag att vara ett nationellt centrum för mathantverk. Arbetet är uppdelat i basverksamhet, kurser och utbildningar.

Vad är mathantverk?

Mathantverk definieras av Eldrimner som skapandet av unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Produkterna skall huvudsakligen produceras av lokala råvaror som förädlats varsamt, småskaligt och ofta på den egna gården. Människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser. Produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

I den nordiska mytologin var Eldrimner grytan som ständigt kokade i Valhall och som grisen Særimner kokades i.

Var finns mathantverkarna?

Mathanverkare finns i hela landet och antalet uppskattas till närmare 2000. 120 av dessa är certifierade av Eldrimner. Din vägvisare till Sveriges mathantverkare är en hemsida med sökfunktion och finnas även som app för både Android och iPhone.

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*