Matiga mackor är en av mina ständiga följeslagare. Det finns inga gränser för vad kan man lägga på brödet och knappt några vad gäller själva brödet heller. Pastramimacka med hemslagen majo -enkelt, gott och lättlagat.
Enkelt gott och lättlagat
Om vi börjar från början så ligger det alltid en brödskiva i botten på den matiga mackan även om den inte syns. Det säger sig självt. Vilken typ av bröd finns det som sagt inga regler för. Ta ett mörkt rågbröd, som danskarna gör till sina smörrebröd, eller ett ljust formbröd likt det du hittar i trekantsmackor. Kavring eller hönökaka. Surdeg eller inte, det är helt upp till dig. Nästa steg är fettet. Smör, smörgåsmargarin eller kanske rent av majonnäs. Helst hemslagen i så fall. Ovanpå fettet lägger jag ofta något ”grönt”. Till exempel blandad sallad, avokado eller tomat som visserligen inte är grön när den är mogen men absolut räknas som ”grönt” ändå. Dags för huvudnumret. I det aktuella fallet pastrami men det kunde lika gärna blivit rostbiff, kall pannbiff, bacon, inlagd sill eller strömming, stekt rödspätta, räkor, kyckling, gubbröra eller något annat smarrigt. Kreationen toppas sedan med något till övriga ingredienser harmonierande såsom mera hemslagen majonnäs, rå picklad eller rostad lök, riven ost, pepparrot, persilja, gräslök, senap eller rent av ketchup. Pastramimacka med hemslagen majo -enkelt, lättlagat och gott.
Pastramimacka med hemslagen majo
Ingredienser
- 1 skiva surdegsbröd
- 0,5 dl majonnäs
- 15 gram blandsallad
- 50-75 gram tunt skivad pastrami
- rostad lök
- nymalen svartpeppar
Gör så här
- Bred brödet med majonnäs.
- Lägg på blandsallad.
- Lägg på pastramin luftigt.
- Toppa med majonnäs och rostad lök.
- Dra ett par tag med svartpepparkvarnen över hela härligheten.
Torbjörns Majonnäs -grundrecept
Ingredienser
- 2 medelstora ägg
- 1,5 msk fransk senap
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 3 dl solrosolja eller annan neutral olja
- 1 krm salt
- nymalen vitpeppar
Gör så här
- Skilj av äggulorna i en bunke.
- Vispa ihop äggulorna med fransk senap, vitvinsvinäger, salt och några drag från vitpepparkvarnen.
- Vispa i oljan lite i taget under ständig vispning.
- Ställ in den i kylskåpet tills du skall ha den.
Be the first to comment