Friterad abborre med skarpsås -lyxig klassiker

Friterad abborre med skarpsås -lyxig klassiker
Friterad abborre med skarpsås -lyxig klassiker

Krispiga friterade abborrfiléer tillsammans med skarpsås på hemslagen majonnäs. -Så jädra gott! Det är det enkla som är det geniala heter det ju och det är så sant som det är sagt. Oavsett om du har fiskat abborren själv eller, som jag köpt dem i fiskaffären i Spiken vid Vänern, är det en enkel men lyxigt god råvara och en bra start när du skall laga friterad abborre med skarpsås -lyxig klassiker.

Skarpsås -en underskattad storhet

Skarpsås är en underskattad storhet. Den är enkel att göra och står sig bra i kylskåpet. Den passar utmärkt till ovan nämnda abborre, till stekt, varmrökt eller inkokt lax, rödspätta och strömming, för att bara ge några exempel. En mångsidig god kall sås med andra ord.

Byxade abborrfiléer

De flesta som har fiskat och filéat abborre vet att filéerna måste byxas för att bli av med benen. Ordet byxa låter kanske lite konstigt för den oinvigde men det kommer sig av att abborrfilén, när man har skurit bort benen, får en form som kan liknas vid ett par byxor.

Friterad abborre med skarpsås -lyxig klassiker

Friterad abborre med skarpsås -lyxig klassiker
Skriv ut receptet

Friterad abborre med skarpsås

Måltid: Huvudrätt
Kök: Svensk husmanskost, Svenskt
Sökord: abborre, majonnäs, Skarpsås
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

Friterade abborrfilér

  • 600 gram abborrfilé (byxad)
  • 200 gram pankoströbröd
  • 2 ägg (vispade)
  • frityrolja
  • Salt och nymalen svartpeppar

Skarpsås

  • 1,5 dl majonnäs
  • 2 dl creme fraiche
  • 4 kokta äggulor
  • 1 finhackad dill
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Ärtor & rädisor

  • 150 gram sockerärtor (strimlade)
  • 125 gram rädisor (tunnskivade)
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • lite flingsalt

Gör så här

Skarpsås

  • Blanda majonnäs, creme fraiche, dill, vinäger, salt och peppar.
  • Passera äggulorna genom en sil och vänd ner i såsen.

Friterade abborrfiléer

  • Värm upp oljan enligt instruktionerna på förpackningen. Ha alltid ett lock tillhands om oljan skulle slå eld!
  • Doppa filéerna i vispat ägg och vänd dem ordentligt i pankoströbröd.
  • Fritera i frityroljan till de är gyllenbruna och låt dem rinna av på hushållspapper.

Ärtor & rädisor

  • Strimla sockerärtorna och tunnskiva rädisorna och blanda med olivolja och vinäger samt en aning flingsalt.

Grundreceptet på fisken hittade jag på köket.se och kompletterade sedan med min egen skarpsås och kokt potatis.

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*