Rosmarin är en favoritkrydda och så här års är det fortfarande bara att gå ut till pallkragen och knipsa av ett par kvistar när man behöver. Den är tacksam att odla i pallkrage eller kruka och går alldeles utmärkt att torka när vintern närmar sig. Det är en mångsidig krydda som passar till allt från lamm och kyckling till gin & tonic. Idag lagade jag en rosmarinkyckling i citrolivsås -lika gott som det låter.
Deglacera -koka ur stekpannan
Att steka kycklingen tillsammans med rosmarin ger den en fräsch och kryddig smak samtidigt som såsen får en fin grund när du deglacerar, kokar ur, stekpannan.
Rosmarinkyckling i citrolivsås
Bröstfiléer av majskyckling kryddade med rosmarin, salt och svartpeppar stekta i smör och olivolja är okomplicerat och gott. När de dessutom får koka en liten stund i gräddsås smaksatt med vitlök, hönsbuljong, citron och oliver blir lika gott som det låter, Rosmarinkyckling i citrolivsås.
En god sås gör halva måltiden
Att en god sås gör halva måltiden är så sant som det är sagt. Citrolivsås är helt enkelt en gräddsås smaksatt med bland annat citron och oliver. Hur enkel som helst att göra och fantastiskt god. Den passar lika bra till kycklingbrösten och lammkotletterna som till fläskfilén och ryggbiffen. Jag säger som vanligt. -Prova själv vet jag!
Rosmarinkyckling i citrolivsås
Ingredienser
- 500 gram kycklingbröstfilé delad i lagom bitar (gärna majskyckling med skinn)
- 2 kvistar hackad färsk rosmarin (eller 1, 5 matsked torkad)
- 3 vitlöksklyftor , finhackade
- 3 dl grädde
- 1 hönsbuljongtärning (eller motsvarande)
- 1,5 dl svarta oliver (urkärnade)
- 0,5 dl hackad persilja
- 0,5 citron (zest och juice från 1/2 citron)
- 1 citron (klyftor till garnering)
- smör och olivolja till stekning
- Salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
- Stek kycklingen tillsammans med rosmarin i smör och olivolja. Den behöver inte vara helt genomstekt eftersom den senare skall koka i såsen. Låt gärna en extra hel rosmarinkvist få åka med i pannan.
- Lägg den stekta kycklingen åt sidan och täck med folie.
- Fräs vitlöken i utan att den får färg i stekpannan efter kycklingen. Häll på grädden, citronjucien och smula i buljongtärningen.
- Lägg i de stekta kycklingbitarna och koka, (helst under lock), i ca fem minuter.
- Rör ner citronzesten och oliverna och garnera med citronklyftor samt persilja.
- Servera med rostad klyftpotatis och ett riktigt gott rödvin.
Vintips
Den här rätten har mycket smak men inte det är inte särskilt kraftiga smaker och vinvalet bör därför vara därefter. En bra Beaujolais cru är mitt förstahandsval.
Supergott! Jag är allergisk mot vitlök, så ersatte en dubbel sats med en ganska stark chili. Smakade också av med citronsaften – en citron kan ju ge olika mycket saft. Kanske bättre att ange mängd citronsaft i matskedar? Så det inte tar över. Adderade även lite riven parmesan. Men verkligen ett supergott grundrecept! Kommer definitivt att lagas igen! A real keeper. TACK!