Ryska blinier med Vänerlöjrom -Enkelt och lyxigt

Ryska blinier med Vänerlöjrom -Enkelt och lyxigt
Ryska blinier med Vänerlöjrom -Enkelt och lyxigt

Blinier är ryska boveteplättar och de passar perfekt till löjrom. Bovete är inte ett sädesslag även om det låter så. Det är en ettårig ört som är släkt med bl.a. rabarber och namnet har holländskt ursprung och kommer sig av att kornet liknar ett bokollon; boekweit på holländska. Bovetemjöl används i flera kulturer till bl.a. plättar och eftersom det inte innehåller gluten är det lämpligt för ”glutenallergiker”.

Ryska blinier med Vänerlöjrom -Enkelt och lyxigt

блины = Blinier på ryska, äts ofta med hackad lök, gräddfil, crème fraîche, eller med smetana, rysk syrad grädde. Blinierna är lite matigare än vanliga plättar och passar perfekt som underlag till löjrom med hackad rödlök och crème fraîche. Stenbitsrom, laxrom, eller störrom passar också mycket bra. Låt smak och plånbok styra valet.

Blinijärn eller plättlagg?

När du skall grädda dina blinier så kan du använda ett blinijärn, en stekpanna eller en plättlagg. Plättlaggen ger oftast lite mindre blinier medan blinijärnet brukar vara lite större. Jag använder en vanlig gjutjärnspanna och en bakform i lagom storlek och det funkar alldeles utmärkt.

Blinier med Vänerlöjrom

Ingredienser förrätt (4 pers)

  • 3 dl mjölk
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 50 g jäst ( 1 pkt)
  • 2 ägg
  • 50 g smör
  • 1 krm salt
  • 250 g Vänerlöjrom
  • 1 rödlök
  • 2 dl crème fraîche eller smetana
  • citron och färsk dill till garnering

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm mjölken till 37 grader, häll den över jästen och rör tills jästen har löst sig.
  3. Tillsätt bovetemjöl och vetemjöl. Vispa till en jämn smet.
  4. Separera äggulorna och spara vitorna i en egen bunke. Vispa i äggulor och salt i smeten.
  5. Låt jäsa under duk i rumstemperatur i minst 45 minuter.
  6. Smält smöret och låt det svalna.
  7. Vispa äggvitorna hårt.
  8. Finhacka rödlöken.
  9. Blanda ner de vispade äggvitorna och det smälta smöret i den jästa smeten.
  10. Hetta upp blinijärnet eller plättlaggen och grädda blinierna på båda sidorna.
  11. Servera med löjrom, finhackad rödlök och crème fraîche eller smetana. Garnera med en liten citronklyfta och en dillvippa.

Drick gärna ett glas gott bubbel till. En torr Champagne, Cava eller Cremant passar perfekt.

Vintips
Länkar

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*