Restaurang Hvita Hjorten vid Läckö slott -en favorit

Restaurang Hvita Hjorten vid Läckö slott -en favorit
Restaurang Hvita Hjorten vid Läckö slott -en favorit

Det är alltid lika trevligt att återvända till Restaurang Hvita Hjorten vid Läckö slott. Här möts du av en fantastisk utsikt och historiens vingslag över Läckö slott och Vänern. Restaurang Hvita Hjorten är inrymd i Naturum vänerskärgården -Victoriahuset som nästan inte syns där det ligger i vasskanten ett par hundra meter nedanför slottet. Redan på 1660-talet lät Magnus Gabriel De la Gardie bygga krogen Hwita Hjorten på samma plats, så ”under solen intet nytt”. Krogen revs sedermera och det byggdes ett tygvaktarboställe som i mitten av 1800-talet återigen blev värdshus tills det revs 1908. I mellankrigstiden, 1934, byggdes ”Vita hjorten” Café och resanderum, den tidens B&B, vilket fanns kvar till 1970-talet.

Naturum vänerskärgården -Victoriahuset

Anläggningen invigdes 2013 och ritades för att smälta in i omgivningarna. Inspirerat av barocken och med en träfasad, som nu har grånat så att den nästan är ett med Vänerns vass och den bakomliggande lövskogen, ser den ut att alltid ha legat där.

Restaurang Hvita Hjorten

Restaurangen drivs av Katrin och Stefan som har huserat här sedan starten. Ja, inte sedan 1660 alltså utan 2013 när Victoriahuset stod klart. Det som skiljer Hvita Hjorten från de flesta andra restauranger är tillgången på lokala råvaror. Gös, abborre, och lax från hemmavattnen i Vänern. Löjrom från närbelägna Spikens fiskehamn. Grönsaker, rotfrukter och kryddor från Läckö slottsträdgård. Lokala bönder och jägare levererar kött, vilt och bär.

Menyn

Menyn är kort och anpassad till de råvaror som finns tillgängliga för dagen. Vi valde att börja med ”löjrom & örter” som fick sällskap av Gatinois Brut Tradition Champagne. Löjromsrätten var suveränt god  med fina smakkombinationer och blev inte sämre av Champagnen. Men är ju ingen nyhet att bubbel och löjrom är kompisar.

Varmrätten ”gös, kål och bönor” bestod av fint pocherad vänergös med svartkål samt både gröna och gula bönor. Till gösen serverades kokt, smashad färskpotatis som fått sig en åktur i fritösen. Både krispig och mjuk potatis på en gång, -gott. Stefan serverade oss ett vin som passade gösen som hand i handske. Det serverades blint för mig att försöka mig på att avgöra var det kom ifrån. Som alla vet är det jättesvårt och jag gissade rätt på landet men hamnade tyvärr i fel ända. Vinet var en härligt gul Buronfosse Chardonnay från Jurabergen i östra Frankrike.

Till sist var det dags för desserten ”krondill, blåbär & gräddfil”. En fräsch, otippad och spännande kombination som fick avsluta måltiden i sällskap av en precis lagom söt Johannishof Auslese.

Nästan coronafullsatt

Restaurangen var i det närmaste coronafullsatt men Stefan, Olle och Linda lotsade vant oss, och de andra gästerna, runt meny och vin på ett lugnt, trivsamt och uppmärksamt sätt. Jag delar inte ut getingar, fyrar, stjärnor eller solar till restauranger jag besöker men om jag så hade gjort hade Hvita Hjorten fått en hel drös. Restaurang Hvita Hjorten vid Läckö slott -en favorit.

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*