Strövtåg i Abisko -Lapporten, suovas, fjällsippor och fjällvråkar

Meditation på berget Njullá
Meditation på berget Njullá

Abisko nationalpark ligger knappt tio mil nordväst om Kiruna. Vi spenderade några dagar i den norra delen nära Abisko fjällstation där vi gjorde kortare vandringar i omgivningarna. När vi ändå var på plats så passade vi på att gå Kungsleden. Kungsleden börjar, eller slutar, vid Abisko fjällstation och löper drygt 400 kilometer söderut genom fjällvärlden ner till Hemavan. Sanningen att säga så gick vi inte hela leden utan bara de två första kilometerna, och så två kilometer tillbaka förstås. Vår vandring gick utmed Abiskojåkka som är en fjällälv som har grävt sig ner i kalkstenen och bildat en kanjon med forsar och fall den sista delen ner mot Torne träsk. Här såg vi en rik blomsterprakt med fjällsippa, Lapsk Alpros, ormrot och många andra arter. Vi satt länge och tittade på en ung strömstare som oupphörligen matades av en förälder som dök efter mat i den vilda forsen medan Fjällvråken seglade över oss på spaning efter gråsidingar till middag.

Lapporten - Čuonjávággi
Lapporten – Čuonjávággi

Lapporten

Vakande över Abisko ligger fjällpasset Lapporten. Čuonjávággi på nordsamiska vilket fritt översatt blir Gåsdalen. Det är ett mäktigt pass där dalen ligger på 950 meters höjd och topparna når 1554 och 1738 meters höjd över havsnivån.

Suovas

Suovas betyder ”rökt” på nordsamiska och är nästan att betrakta som nationalrätt häruppe.  Det är tunna skivor av saltat och rökt renkött som ofta äts med potatismos och lingonsylt. Vi provade fast-food varianten i pitabröd som jag återkommer till i ett separat inlägg inom kort.

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*