Vit sparris med hollandaisesås -den godaste någonsin

Vit sparris med hollandaisesås -den godaste någonsin
Vit sparris med hollandaisesås -den godaste någonsin

Vit nyskördad sparris är en av mina absoluta favoriter. Ju färskare desto bättre. Dagens sparris kom från Vätternsparris i Norra Fågelås utanför Hjo. Den var nyskördad och mjäll. Behövde knappt skalas och bara 6 minuters koktid. Även hollandaisesåsen var på topphumör och blev fantastiskt luftig och fin. -Helt underbart. Vit sparris med hollandaisesås -den godaste någonsin.

Bra att tänka på när det gäller sparris

Tänk på att sparris av olika tjocklek kräver olika koktid. Lägg därför i de tjockaste först och de smalare efter en minut eller två. När jag kokar sparrisen kollar jag den med en vass knivspets. Stick lite försiktigt tvärs fibrerna i sparrisen och känn när den är färdig. Sparrisen går att förvara svalt i kylskåpet i minst en vecka. Det är bra att tänka på att ju längre tid det har gått sedan skörd desto längre koktid kräver den. Om du har köpt på dig mera sparris än du behöver för dagen är det smart att äta den kokt “à naturelle” första dagen. Kanske med en god hollandaisesås eller en vinägrett. Andra dagen kokt och gratinerad med parmesan eller din favoritost. Om du sedan är så lycklig att du har ännu mera kvar så passar den perfekt att grilla eller att samsas med en god köttbit.

Vit sparris med hollandaisesås -den godaste någonsin

På frågan “hur bra årets sparris var” finns det säkert många svar. Min uppfattning är densamma som jag har hört många idrottare säga efter sin senaste seger. -Det är den senaste segern som är den bästa. Jag tycker att den senaste sparrisen den godaste och den bästa. Det är den som finns här och nu!

Vin till sparris med hollandaisesås

Självklart dricker du det vin som du tycker passar bäst till din sparris men ett klassiskt val är en Riesling. Gissningsvis beror det på den starka tyska sparristraditionen att en Riesling anses vara det självklara valet. Jag dricker gärna en bra Riesling till min sparris och när den serveras med hollandaisesås är det helt ok med allt från helt torrt till halvtorrt vin. Båda varianterna passar lika bra men på lite olika sätt.

Vit sparris med hollandaisesås -den godaste någonsin
Skriv ut receptet

kokt vit sparris

Måltid: Förrätt
Kök: Frankrike, Tyskland
Sökord: Sparris
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 8-12 st vit sparris (beroende på storlek)
  • salt

Gör så här

  • Koka upp saltat vatten en kastrull som är tillräcklig stor för sparrisen.
  • Skala sparrisen försiktigt.
  • Lägg sparrisen i det kokande vattnet. De tjockaste först.
  • Låt sparrisen koka försiktigt i 5-15 minuter och känn efter med en vass knivspets tvärs fibrerna om de är klara. Koktiden är beroende på hur nyskördad och hur stor den är.
  • Häll av vattnet av den färdigkokta sparrisen och servera omedelbart.

Övrigt

Servera gärna den kokta sparrisen med hollandaisesås eller en god vinägrette samt ett gott pannrostat surdegsbröd. 
Vit sparris med hollandaisesås -den godaste någonsin
Skriv ut receptet

Hollandaisesås

Måltid: Sås
Kök: Frankrike
Sökord: Hollandaisesås
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 4 st äggulor
  • 250 gram Smör
  • 3 msk vatten
  • 1-2 msk nypressad citronjuice
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här

  • Smält smöret i en kastrull och låt det svalna tills det inte är mer än ljummet.
  • Förbered en kastrull med vatten till vattenbad. (ca 75 °C)
  • Vispa ihop äggulorna, vattnet och 1 msk pressad citron i en metallbunke eller kastrull.
  • Ställ bunken i vattenbadet och häll i det smälta smöret sakta under ständig vispning. (Ofta läser man i recept att den vita bottensatsen inte skall tas med, men jag brukar vispa i alltihop, vilket gör såsen lite lättare)
  • Värm under omrörning tills såsen tjocknar något men låt den inte bli för varm för då riskerar den att skära sig. (max 55-60 °C)
  • Smaka av med salt och nymalen vitpeppar samt eventuellt mera pressad citron.

Övrigt

Om du skall äta såsen till smakrika rätter kan det vara gott att krydda upp den med lite cayennepeppar.
RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*