Alingsås Bryggeri -Caféstadens Fågel Fenix

Efter 43 år reste sig 2015 Alingsås Bryggeri som en Fågel Fenix ur askan. Alingsås Bryggeri brann verkligen ner 1890 men byggdes upp igen året efter. Därefter var bryggeriet i drift fram till 1972 och lades ner på grund av bristande lönsamhet. Det var en pampig byggnad som 1891 ersatte den nedbrunna. Arkitekten Alwin Jacobi som också ritade Münchenbryggeriet och S:t Eriks i Stockholm fick uppdraget att rita det nya bryggeriet i tysk stil. Alingsås Bryggeri -Caféstadens Fågel Fenix.

Storsäljare från det gamla Alingsås Bryggeri
Storsäljare från det gamla Alingsås Bryggeri

Folkomröstning

Vid en folkomröstning 1995 röstade alingsåsarna ja till att bygga om bryggeribyggnaderna till kultur-, och ungdomshus. Stadens politiska ledning valde dock att bortse från resultatet i folkomröstningen och rev bryggeriet. Idag ligger arenan ”Estrad Alingsås” på platsen och där det förr bryggdes öl spelas det numera handboll.

Alingsås Bryggeri i ”ny tappning”

2009 träffades två ölintresserade vänner för att brygga öl hemma i köket. Båda hade med sig erfarenheter av att brygga snabböl i badkaret under studenttiden och var nu intresserade av att brygga bättre och framförallt godare öl. Ytterligare två vänner anslöt till hembryggningen och alla blev förvånade över hur god ölen blev. 2010 kom de i kontakt med Lasse Lindholm. Han var en av de som på 1970-talet var med och ockuperade bryggeribyggnaden och hade varit förutseende nog att senare registrera namnet ”Alingsås Bryggeri” hos patentverket. Bryggargänget flyttade nu sin verksamhet till ett gammalt pannrum och bryggde öl av alla sorter. 2012 startade de ”Alingsås Bryggeri” och införskaffade diverse begagnad utrustning som kunde användas i bryggeriet. Sommaren 2014 flyttade verksamheten till de nuvarande lokalerna som egentligen är två garage och ett litet kontor bakom en bensinmack på Kungegårdsgatan.

Crowdfunding -grästrotsfinansiering

För att finansiera uppbyggnaden av företaget genomförde man en ”crowfunding” där 160 intresserade investerade ca 500 000kr vilket möjliggjorde den fortsatta verksamheten. Den 10: augusti 2015 bryggdes det öl i Alingsås Bryggeri för första gången på 43 år.

Finns på lokala Systembolag och restauranger

I dagsläget finns fem av bryggeriets produkter på lokala Systembolag och restauranger. Alla har namn med lokal anknytning. Mjörns Guld, Nolhaga Park, Savannen, Röda Hjorten, Malles Bultöl och M.A. Jansons Promenadporter.  Närmare jul släpps också Jonas Julöl vars namn naturligtvis anspelar på potatisstadens Jonas Alströmer.

Länkar

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*