För några år sedan köpte jag en mattarello, en pastakavel alltså, i Italien men fick tyvärr inte med mig den hem eftersom säkerhetsvakterna på flygplatsen inte lät mig ha den i handbagaget. De påstod att den kunde användas till att slå piloterna i huvudet med så den hamnade i en papperskorg på flygplatsen i Bari istället. Jag erbjöd den till säkerhetsvakten men han lät mig förstå att han inte lagade så mycket mat hemma.
Jag letade i butiker för köksredskap och i webshopar här hemma men hittade ingen mattarello värd namnet. Brödkavlar fanns i alla former och i alla material men inte en enda, i Italien så vanlig, enkel mattarello.
Nästa gång jag var i Italien så gick jag till en vanlig torgmarknad, där det formligen dräller av mattarelli, och köpte en 60 centimeters som verkade lagom lång. Den stuvades i min resväska som skulle checkas in på flyget och nu fick jag äntligen med mig en mattarello hem.
Dags för hemmagjord pasta alltså. Första pastabaket blev det tagliatelle. Mattarellon funkade perfekt och jag kavlade min pastadeg för glatta livet. Tagliatellen serverades med en god tomatsås som toppades med persilja och parmesanost. Enkelt och jättegott.
Jag skall erkänna att jag har en pastamaskin i köket också men det är roligare att kavla med en mattarello och att skära pastan för hand med en kniv. Det är dock inte varje dag jag har tid eller energi nog att använda mattarellon, men nu har jag en, och ibland så…
— Recept —
Pasta 4 portioner
- 5 dl durumvete
- 1 tsk salt
- 3 medelstora ägg
- 2 msk olivolja
- 1-2 msk vatten
- Lägg upp mjölet på bakbordet och gör en grop för äggen.
- Knäck i äggen i gropen och tillsätt saltet.
- Arbeta ihop degen tillsammans med olivoljan och knåda den i 5-10 minuter. När degen är färdig känns den elastisk och fastnar inte på händerna. Om det är svårt att få in allt mjölet i degen så är den för torr och du kan då tillsätta någon matsked vatten och fortsätta att knåda.
- Lägg degen i en bunke och täck den med en handduk. Ställ in den i kylskåpet och låt den vila i ca 30 minuter.
- Nu är det dags att ta fram mattarellon. Mjöla bakbordet och kavla ut degen till 1-2 millimeters tjocklek.
- Skär pastan i önskad bredd. Tagliatelle ca 5mm. Spagetthi smalare 2-3 mm och pappardelle bredare 20-30mm.
- Lägg den skurna pastan glest på en plåt eller ett papper och låt den torka en kvart.
- Koka upp saltat vatten i en stor kastrull och lägg i pastan.
- Koktiden beror på hur tjock pastan är. 3-5 minuter brukar vara lagom för tagliatelle. Prova så den inte blir överkokt.
- Sila av i ett durkslag och servera genast.
Tomatsås
- 1 medelstor gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 400g passerade tomater
- 400g krossade tomater
- 1/2 kruka basilikablad
- 1 tsk strösocker
- 2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- Olivolja
- Finhacka lök och vitlök.
- krydda med svartpeppar och fräs den mjuk i olivolja.
- Häll på tomaterna (skvätter lätt).
- Strimla basilikabladen och tillsätt dem tillsammans med socker och salt.
- Låt hela härligheten puttra i trekvart.
- Lägg upp pasta i en djup tallrik och häll över några skedar av tomatsåsen. Strö över lite färsk hackad persilja och hyvla en god parmesanost över.
- Klart att avnjutas tillsammans med ett glas italiensk rödvin. Välj gärna ett rustikt, inte för kraftigt vin, som tex Cappello di Prete från Apulien i den italienska klacken.
Be the first to comment