Castello di Brolio -Chiantivinets vagga

Castello di Brolio -Chiantivinets vagga - Provning med Virginia
Castello di Brolio -Chiantivinets vagga - Provning med Virginia

FEM DAGAR I TOSCANA: Castello di Brolio ligger nära byn Gaiole, ungefär halvvägs mellan Greve in Chianti och Siena. Familjen Ricasoli, som är en gammal adelsfamilj, äger slottet och har varit engagerade i vinhantering ända sedan 1141. Castello Brolio är med sina 250 ha vinodlingar en av de större privata egendomarna i Italien. Baron Bettino Ricasoli skapade 1872 de första reglerna för chiantivin. Castello di Brolio -Chiantivinets vagga.

Sangiovese är kung i Chianti

I Chianti står vin och vinodling i centrum. Här samsas små vinproducenter, som bara har lokal försäljning, med världsberömda storheter. Vad som är bäst bestämmer du som vanligt själv. Den blå vindruvan Sangiovese är kung i Chianti och av den produceras traktens berömda röda vin.Vin med ursprungsbeteckningen Chianti Classico måste innehålla minst 75% Sangiovese. Sangiovese har flera olika namn och förekommer i många lokala kloner. En klon av en vindruva är en mutation som är genetiskt identisk med ursprungsdruvan men men som har andra egenskaper som är anpassade till dess miljö. Sangiovese grosso, Brunello och Prugnolo gentile är några synonymerna till Sangiovese.

Gallo Nero -Den svarta tuppen  Gallo Nero

Ända sedan 1716 har den svarta tuppen ”Gallo Nero” varit symbolen för Chianti Classico. Symbolen lär ha sitt ursprung i en tävling mellan Florens och Siena på 1300-talet, där florentinarnas svarta tupp hjälpte dem till seger. Det mesta i de här trakterna verkar ha sin grund i strider mellan ärkefienderna Florens och Siena om man får tro allt som sägs. På 1990-talet fick den amerikanska vinjätten E&J Gallo, efter en segdragen juridisk, strid rätten till varumärket och sedan dess får inte Gallo Nero användas som varumärke för Chianti Classico vinerna utanför Europa.

Enoteca del castello Brolio
Enoteca del Castello di Brolio

Vinprovning på Enoteca del Castello di Brolio

Lägligt belägen alldeles vid vägen nära Castello di Brolio ligger företagets enotek. Det är en mycket välskött och prydlig anläggning med tillmötesgående och kunnig personal. Vi blev väl omhändertagna av Virgina de Carolis som på min fråga om vilka viner hon tyckte att vi måste prova svarade; alla! Så fick det bli. Jag är ganska väluppfostrad och protesterar bara när jag måste. Vi provade inte riktigt alla men det blev sex röda viner som alla höll mycket god klass. Den som dock föll mig allra mest på läppen var Colledila som är en ren Sangiovese i en mogen elegant stil. Enligt Virgina betyder namnet Colledilá ungefär ”kullen där borta”. Mycket bra viner genomgående alltså, men det var för all del ingen nyhet. Barone Ricasoli brukar göra bra grejor.

Vinprovning på Enoteca de Castello Brolio
Vinprovning på Enoteca del Castello di Brolio

 

 

 

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*