En näve räkor -utan krusiduller

En näve räkor -utan krusiduller
En näve räkor -utan krusiduller

Ibland när tiden inte räcker till eller när man helt enkelt inte har lust att lägga ner något större jobb på matlagning så är det perfekt med räkmacka med en näve räkor -utan krusiduller. Det kan också vara så att en snabb ”skanning” av kylskåpsinnehållet visar vad som är möjligt att laga snabbt och enkelt. I det här fallet föll blicken på en skål med min egen hemslagna majonnäs och en burk med räkor i lake. -Varför inte var det omedelbara svaret från receptcentum i hjärnan.

Man tager hvad man hafver…

Uttrycket ”man tager vad man hafver” påstås det att Kajsa Warg ligger bakom och det kan säkert vara möjligt men det finns vad jag förstår inga belägg för det. Uttrycket finns inte med i hennes ”Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber”, men hon kan ju naturligtvis ha sagt det ändå. I mitt kylskåp hittade jag som sagt en burk räkor i lake och en skål majonnäs. Det blev en bra start. Jag lyckades även rota fram ett halvt huvud romansallad, ett par ägg, en citron och efter en koll i brödlådan i frysen även ett gott surdegsbröd. Min kompis Sven kommer säkert att muttra något om att jag borde ha bättre koll på vad som finns i kylen så jag slipper leta. Han kanske har rätt men som det heter ”ordning föds ur kaos”.

Smart att frysa surdegslimpan

När jag köper en surdegslimpa så är det inte ofta jag behöver ha hela limpan inom dess livslängd. Därför brukar jag dela limpan i 3-4 delar och frysa in det som jag inte använder omdedelbart. Sedan är det bara att plocka fram en bit av limpan och använda till räkmackan, bruschettan eller till soppan.

När det gäller räkor…

Det är en vanligt förekommande åsikt att ingenting annat än färska nypillade räkor duger till en riktigt räkmacka. Det är enligt mitt sätt att se det en lätt snobbig och klyschig hållning eftersom bra räkor i lake också är goda och, i alla fall i mitt kylskåp, betydligt vanligare förekommande än färska. Där jag bor kommer fiskbilen till torget varje torsdag så det är då man måste vara på plats och handla de färska räkorna samtidigt som det kräver att man skall ha planerat att använda dem samma dag eller högst 1-2- dagar senare. Och sedan skall de ”pillas” också. Visst, färska nypillade är att föredra men om de inte finns tillgängliga så är bra burkräkor i lake ett fullgott alternativ. Det här blogginlägget handlar ju om att inte krångla till det i onödan. Varsågod -En näve räkor -utan krusiduller.

En näve räkor
Skriv ut receptet

En näve räkor -snabb räkmacka

Måltid: Kvällsmat, Lunch, Smørrebröd
Kök: Svenskt
Sökord: Räkor
Portioner: 1 macka
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 140 gram räkor (en halv burk = 120-150 gram)
  • 1 ägg kokt
  • 1 skiva bröd
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 blad romansallad
  • 1 klyfta citron (eller lime)

Gör så här

  • Rosta surdegsbrödet lite lätt i en stekpanna med ett par droppar olivolja. (hoppa över det om du har bråttom)
  • Lägg brödet på en tallrik och bygg mackan så här: 1-2 matskedar majonnäs, salladsblad, skivat ägg och en stor näve räkor. Toppa med en citronklyfta.
  • Servera med resterande majonnäs i ett snapsglas vid sidan om så att man kan lägga på efter behag.

Övrigt

Servera mackan med en kall öl eller ett gott torrt vitt vin.
När det gäller vin till räkmackan så anser jag å det bestämdaste att det inte skall vara ekfatslagrat. Fatlagringen skär sig smakmässigt med räkorna.

En näve räkor

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg

*