En ostsufflé är inte så svår att göra som man ibland förleds att tro. Det är däremot viktigt att gästerna får vänta på maten och inte tvärtom. Sufflén måste serveras omedelbart eftersom den sjunker ihop ganska fort. För att få sufflén att resa sig fint är det bäst att använda en smord ugnsfast form med höga raka kanter. Det sägs att man absolut inte får öppna ugnsluckan under gräddningen eftersom sufflén då kan sjunka ihop. Det har jag dock aldrig råkat ut för. Möjligtvis beroende på att jag aldrig har vågat prova och öppna luckan innan sufflén är färdig…
Att göra en ostsufflé är ett perfekt sätt att ta vara på ostar som har blivit över. Smakfull återvinning med andra ord. Bäst blir sufflén om du använder smakrik ost och du kan gärna använda flera sorter. Det är jättegott att riva med lite blåmögelost eller någon annan ost med mycket smak, men passa dig så att det inte blir för mycket. prova med 10-20% av den totala ostmängden.
Ett god ostsufflé förtjänar naturligtvis ett gott vin som gärna får vara bärigt och fruktigt, men inte för strävt.
Lenas luftiga ostsufflé
Ingredienser till 4 pers.
- 1,5 msk Smör
- 3 msk Vetemjöl
- 4 medelstora Ägg
- 3 dl Mjölk
- 4 dl riven ost (en eller flera smakrika ostar)
- Salt och nymald svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret i en kastrull och rör i mjölet.
- Späd med mjölken och koka ett par minuter.
- Separera äggulorna och spara vitorna.
- Rör i äggulorna en i sänder.
- Rör i osten och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Vispa äggvitorna till hårt skum.
- Blanda försiktigt i ost/ägg-smeten.
- Häll sufflésmeten i en ordentligt smord, ugnsfast form med höga raka kanter. (ca 2 liters volym)
- Grädda i ugnen i 175 grader i 35-40 minuter. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen och tänk på att sufflén skall få plats att resa sig.
Servera med en god sallad, ett gott bröd och ett gott vin.
Vintips: Ravenswood Vintner´s Blend Zinfandel…
Bli först med att kommentera