Jernbruket i Floda -perfekt för tågresenärer

Jernbruket i Floda -perfekt för tågresenärer

I Floda, mitt emellan Alingsås och Göteborg ligger Jernbruket Vedgrill & Öl. Restaurangen är inrymd i ett gammalt magasin som en gång hörde till Floda Järnbruk. Järnbruket som lades ner 1858 var en av många industrier i Säveåns dalgång som tog tillvara vattenkraften. Sedan några år tillbaka ligger alltså Jernbruket Vedgrill & Öl i den anrika byggnaden. Jernbruket i Floda -perfekt för tågresenärer.

Stanna till i Floda

Floda är en tätort i Lerums kommun, belägen vid sjön Sävelångens utlopp i Säveån. Här löper även västra stambanan vilket skapar goda kommunikationer med tåg både söderut och norrut. För många av oss är nog Floda lite av en blind fläck. Ofta far vi bara förbi på väg till och från Göteborg med tåg eller med bil på motorvägen. Mitt råd är att stanna till i Floda nästa gång. Det ligger mycket naturskönt vid Sävelången och Säveån, vilket kan vara svårt att tro i 100 knyck på motorvägen.

Jernbruket i Floda -perfekt för tågresenärer

Floda ligger som sagt vid västra stambanan, mittemellan Alingsås och Göteborg vilket gör tåget till ett perfekt transportmedel. Att ta tåget till Järnbruket Vedgrill & Öl rekommenderas varmt. Det är bara två minuters promenad från järnvägsstationen till Jernbruket Vegdgrill & Öl.

Järnbruket Vedgrill & Öl

Restaurangen är en renodlad grillrestaurang och nästan all mat tillagas på vedgrillen i magasinet eller om vädret tillåter på utomhusgrillen. Råvarorna som är anpassade efter säsong, håller hög kvalitet och hämtas så lokalt som möjligt. Här kan du få plockmat i baren, en god hamburgare eller en avsmakningsmeny. Maten serveras på ekbrädor eller rostfria bleck vilket understryker restaurangens profil. Grillkocken Jack, som kommer från Essex i England, gör ett förträffligt jobb i värmen vid grillen och levererar ut mat i ett högt tempo.

Järnbruket Vedgrill & Öl - klart för servering
Järnbruket Vedgrill & Öl – klart för servering

Avsmakningsmenyn

Inledningsvis serverades grillade sockerärtor och brytbönor som i sin enkelhet smakade fantastiskt. Därpå följde en paté på regnbåge med senapsås, lokalt odlade tomater, lättgrillad tunnskivad oxfilé med spenat samt vildsvin från flodaskogarna. Vildsvinskorv med gurkinläggning på risvinäger och dill, zucchini och en riktigt härligt kyckling med underbara grillsmaker. Avslutningsvis serverades ostar med hembakt bröd vilket toppades med en krämig dessert med bl.a. maräng och aktivt kol. Allt serverades av den kunniga och sympatiska servispersonalen.

Att dricka till maten

Oavsett om du vill dricka öl vin eller alkoholfritt till maten så finns det många alternativ att välja på. Själv valde jag öl och började med en Saison Dupont från Belgien tätt följd av en Celebrator Doppelbock från München. Båda mycket goda och passade väl till maten.

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*