Vindistriktet Bandol ligger i Provence i södra Frankrike och blev 1941 ett av de första ursprungsskyddade AOC, (Appellation d’Origine Contrôlée), i Frankrike. Röda viner från Bandol måste vara gjorda på minst 50% Mourvèdre och lagras minst 18 månader på ekfat. Vinproducenten Earl Bronzo är ett familjeföretag som grundades 1972. Från början var vingården på 10 ha men har idag utökats till 40 ha. Druvorna plockas för hand från de över 40 år gamla vinstockarna.
Utseende, doft & smak
Vinet har en tät blåröd färg. Det doftar härligt av stall, mörka bär, tobak, örtkryddor, nötkött och vanilj. Smaken är stor och torr med inslag balanserade tanniner och en liten kaffeton. Det här är ett vin där druvorna talar sitt tydliga språk. Druvan Mourvèdre ger härligt stalliga dofter med tobak och nötkött i bakgrunden och Grenache står för den lite gröna torrheten som jag brukar förknippa med sälgpipor. Jag skulle kunna tänka mig att den diskreta kaffetonen kan komma från rostade ekfat. Dvs att de har bränts inuti innan användningen. Vinet är drickfärdigt nu men kommer säkerligen att utvecklas ytterligare om det får några år i källaren.
Drick La Bastide Blanche till goda kötträtter av nöt, lamm, vilt eller till smakrika ostar. Det passar lika bra till grillen som till grytorna och steken.
Ursäkta språket men ”så här skall fanimej vin smaka”.
Jag gillar den här typen av viner där druvornas karaktär och ursprung spelar huvudrollen, och vinmakaren inte försöker fjäska in vinet hos konsumenterna. Det är inga billiga droppar för som vanligt är ekvationen hög kvalitet och lågt pris svår att lösa. Inget vardagsvin alltså men ibland så måste man unna sig något extra.
Vinfakta – La Bastide Blanche Bandol
- Årgång: 2014
- Druvor: 70% Mourvèdre, 25% Grenache, 3% Cinsault, 2% Carignan.
- Pris: 189 kr
- Artnr: 2262
- Volym : 750 ml
- Ekologiskt
- Alkohol: 14,5%
- Restsocker: <3 gram/liter
- Lagring: 22 månader på franska ekfat
- Ursprung: Frankrike, Provence, Bandol
- Producent: Earl Bronzo
Länkar
Bli först med att kommentera