Ost & Vin – Alltid ett vinnande koncept

Ost & vin -Ett vinnande koncept
Ost & vin -Ett vinnande koncept

Vitt eller rött, torrt eller sött? Det finns många uppfattningar om vilket vin som passar till vilken ost. Jag lämnar det därhän eftersom den viktigaste faktorn är vilka viner du tycker om. Om du tycker om ett vin så är chansen stor att du gillar det även till ost. Förutsatt att det inte skär sig fullständigt förstås. Idag provade jag sju ostar. Inga extremer, utan bara goda ostar med karaktär. Brie, Cambozola, Chevre, Saint Albray, Pecorino, Taleggio och Påverås Majros. Sju kittostar och en hårdost alltså. Jag gillar rött vin till ost och idag föll valet på La Bastide Blanche från Bandol i sydfranska Provence. Vinet är gjort på 70% Mourvèdre och 25% Grenache vilket är en bra start i mina ögon. Druvblandningen och ursprunget ger ett karaktärsfullt vin med animaliska och intensiva dofter. Det är ett kraftfullt torrt vin och dess animaliska toner passar perfekt ihop med snarlika toner hos t.ex. Saint Albray och Majros. Det är inga billiga droppar men för den som, likt mig, gillar vintypen så är det absolut värt pengarna. Ost & Vin – Alltid ett vinnande koncept.

Brie -vitmögelost från Frankrike

Det är gjord på komjölk som i de flesta fall är pastöriserad. Det finns två ursprungsskyddade brieostar, Brie de Meaux och Brie de Melun som båda måste göras på opastöriserad mjölk.

Cambozola -En tysk hybrid

Den skapades 1983 och både osten och namnet är en hybrid mellan camembert och gorgonzola.

Chèvre -fransk getost

En vitmögelost gjord på getmjölk. Chèvre betyder get på franska och är en allmän benämning på getostar. Den karaktäristiska smaken beror på att den innehåller kaprinsyra vilken anses vara bra för tarmfloran.

Saint Albray -fransk kittost

Gjort på pastöriserad komjölk i regionen Jurançon i sydvästra Frankrike. Den började tillverkas 1976 och är ganska lik, men mildare än Camembert.

Pecorino Romano -fårost från Italien

En av världens äldsta ostar med anor från romartiden. Den är gjord på fårmjölk och tilläggsnamnet ”Romano” innebär att den kommer från trakterna kring Rom eller från Sardinien. ”Pecora” betyder får på italienska. Den används oftast till att riva över maten precis som parmesanost.

Taleggio -norditaliensk kittost

En gammal osttyp som idag görs på pastöriserad komjölk. Ursprunget är Taleggio-dalen i Lombardiet i norra Italien.

Påverås Majros -mjuk kittost från Falbygden

Det är en kittost av Vacherol-typ som görs på opastöriserad komjölk från Fleckvieh-kor. Påverås är ett gårdsmejeri som ligger strax utanför Falköping i Västergötland.

 

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*