Lammrostbiff med bakad purjolök och rostade hasselnötter

Lammrostbiff med bakad purjolök och rostade hasselnötter
Lammrostbiff med bakad purjolök och rostade hasselnötter

I fredags höll middagen på att haverera. Jag hade sett ut ett recept på ica.se som jag tänkte ge mig på. Råvarorna var införskaffade och eftersom jag brukar googla recept på min iPad så hade jag sparat en flik med det aktuella receptet. Det skulle visa sig vara en digital härdsmälta. När jag skulle sätta igång med receptet så hämtade jag ”paddan” och körde ner en ny släng i byxlinningen precis som jag brukar. Det var nu härdsmältan skedde. Icas server svarade inte så jag hittade inte receptet. H-e. Där stod jag beredd med råvaror, ny släng och, för att använda ett gammalt uttryck, min tvättade hals. Nu blev det helt plötsligt betydligt svårare att laga Lammrostbiff med bakad purjolök och rostade hasselnötter.

Laga mat på gehör

Min kloka fru, Lena, som har varit lärare i många år utbrister; att du inte ”drog ut det”? När Lena säger ”dra ut det” så lyser hennes lärarbakgrund igenom och det faktum att hon är jämnårig med spritstencilerna. Jovisst skulle jag ha ”dragit ut” receptet eller åtminstone tagit ett par screenshots på det. Men det hjälper ju inte nu. Jag har alltid berömt mig själv för att ha ett hyggligt gehör i musikaliska sammanhang. Nu återstod att se om gehöret även funkade med gastronomiska förtecken.

Till verket

Jag hade sett bilden och läst receptet en gång så jag hade en bild av hur slutresultatet skulle se ut på näthinnan. På det stora hela kom jag ihåg vilka råvaror det var och hur de skulle användas. Jag är trots serverns härdsmälta nöjd med resultatet. Det blev jättegott och jag avvek endast på några punkter från originalreceptet. Purjolöken körde jag på högre temperatur och kortare tid och jag droppade lite citron över vilket inte stod i receptet. Lammrostbiffen var inga problem. Den bryntes med vitlök och rosmarin och gick färdigt i ugnen till 58 grader. Vitlökssmetanan blev utan vitlök men med lite olivolja annars så stämde det bra. Hasselnötterna torrostade jag i en stekpanna. Så det blev inget brynt smör. Däremot dressade jag salladen med olivolja och lite vitvinsvinäger innan jag lade på resten. Med facit i hand så kan jag konstatera att gehöret funkade hyggligt även gastronomiskt.

 

Länkar

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*