Le Poiane Amarone della Valpolicella

Le Poiane Amarone della Valpolicella
Le Poiane Amarone della Valpolicella

Amarone har nog de flesta hört talas om och kanske smakat. Men vad är då ett amaronevin?

Amarone della Valpolicella

Amarone della Valpolicella är ett vin som produceras i Valpolicelladistriktet, mellan Gardasjön och Verona, i norra Italien. Det görs till största delen på druvan Corvina som kompletteras med Rondinella och Molinara samt eventuellt Corvinara. Druvorna lufttorkas sedan i 3-4 månader. Detta minskar vattenmängden i druvorna och koncentrerar druvsaften. Därefter pressas druvorna och jäsningen tar vid. Vinet jäses till minst 14% alkoholstyrka och lagras sedan i minst två år. Oftast sker lagringen på ekfat av fransk ek. Till slut får vinet vanligtvis ligga 6-12 månader på flaska efter buteljeringen.

Appassimento/Passito

Det är alltså endast viner som har odlats i Valpolicella och som har producerats enligt reglerna för Amarone som får kallas Amarone della Valpolicella. I övriga italien kallas viner som har gjorts på liknande sätt för appassimentoviner.

Recioto

Reglerna för recioto är till största delen desamma som för Amarone. Den största skillnaden är att jäsningen har avbrutits och att det därför har högre restsockerhalt.

Ripasso

Ripasso är ett sätt att ”hotta upp” ett utjäst valpolicellavin. Resterna från amaronejäsningen tillsätts ett utjäst valpolicellavin och får jäsa en andra gång för att på så sätt få mera kraft och smak.

Le Poiande liggande

Utseende, doft & smak

Vinet har en tät röd färg. Doften har mogna lite stalliga toner med inslag av vanilj samt mörka plommon och körsbär. Smaken är fruktsöt, fyllig och generös med en viss strävhet samt en portvinslik, lite spritig avslutning. Det här är ett vin som kräver sin mat. Eftersom det är kraftfullt med hög alkoholhalt så passar det bra till välkryddad smakrik mat. Det har en fruktsötma som gör att det passar bra till vilt och till mögelostar.

Vinfakta – Le Poiane Amarone della Valpolicella

  • Årgång: 2012
  • Druvor: Corvina, Molinara, Rondinella,
  • Pris: 259 kr
  • Artnr: 70215
  • Volym : 750 ml
  • Alkoholhalt: 16%
  • Lagring: 24 månader på små ekfat + 18 månader på franska barriquer + 4 månader på flaska
  • Ursprung: Italien, Veneto, Valpolicella
  • Producent: Bolla

Länkar

 

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

1 Comment

  1. Endelig en Amarone jeg kan like. Den har kraften, men er ikke så rustikk som de andre og smaken er jevn, fyldig og god hele veien. Avslutningen er lang og preget av alkohol og eik. Den tåler alkoholen på 16% veldig godt og jeg kan trykt anbefale denne videre. Terningkast 5.

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*