Lenas långpannebröd -Hembakt är godast

Lenas långpannebröd -Hembakt är godast
Lenas långpannebröd -Hembakt är godast
RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Nybakt bröd är något av det godaste som finns. Jag minns när min farmor hade bakat sina tjocka brödkakor i vedspisens ugn och vi barnbarn satt där och väntade på att få smaka. Vedspisen värmde i köket och doften av nybakt bröd låg tät i hela det lilla torpet där farmor bodde. Vi barn satt på kökssoffan och väntade på att få smaka och farmors bror Ernst satt vid fönsterbänken, löste korsord och hade lite koll på vad som hände nere på vägen. Farmor tog upp en av de ännu varma brödkakorna och höll kanten på den mot förklädet när hon skar brödet längst med, i långa smala skivor. Vi strök smör på och njöt. Det var så gott, och satte så djupa avtryck att jag ännu tydligt minns både dofter och smaker, snart sextio år efteråt.

Vi har ätit bröd sedan stenåldern

Bröd är något som är fundamentalt för oss människor. Ända sedan förhistorisk tid har vi bakat och ätit bröd. Man tror att de första bröden var en vidareutveckling av gröten. Det första ojästa brödet lagades förmodligen  direkt på glöden eller på en stenhäll. Senare upptäckte man också att smet som får stå börjar spontanjäsa och bilda surdeg. De tidigaste fynden av jäst bröd har hittats i Egypten och är ca 6000 år gamla. Under de första årtiondena av 1900-talet tog industrialiseringen av brödproduktionen fart. Brödbakningen flyttades från hemmen till fabriker.

Numera tillverkas det mesta brödet industriellt men på senare år har större livsmedelsbutiker butiker börjat sälja butiksgräddat bröd. Det är ofta så kallat “bake-off-bröd” där degen har förberetts av centralbagerier och frusits ner för att sedan gräddas i butikerna.

 Lenas långpannebröd

Ingredienser

  • 5 dl Vatten
  • 50 g Jäst
  • 0,5 dl Olivolja
  • 1 msk Salt
  • 2 msk Honung eller sirap
  • 200 g Finriven morot
  • 4 dl Havregryn
  • 1 dl Linfrön
  • 1 dl valfria frön eller nötter (solroskärnor, pumpakärnor etc)
  • 10-12 dl Vetemjöl special

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37 grader
  2. Smula ner jästen i en bunke och häll över vattnet samt rör tills jästen är löst.
  3. Rör ner olivoljan, de finrivna morötterna, linfrön, ev övriga frön,  salt och honung/sirap. Rör och blanda.
  4. Blanda i havregrynen.
  5. Arbeta in mjölet med maskin eller för hand tills degen är smidig och släpper från bunkens kanter.
  6. Lägg över en bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek. (ca 40 min).
  7. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och tryck ut degen.
  8. Använd en sporre och dela degen i 20 bitar.
  9. Låt jäsa i ca 30 min under bakduk.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Baka brödet mitt i ugnen ca 15 min eller tills det har fått fin färg.
  12. Ta ut brödet ur ugnen och låt det svalna på ett galler under bakduk.

Dela brödet och ät.

  • Brödet går bra att frysa.

 

Annons

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*