Hur väljer jag rätt vin till vitvinssåsen?

Photo By Oskila - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5238184
Photo By Oskila - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5238184

Ofta blir det nog det som finns till hands. Antingen en slatt från igår eller från flaskan som skall drickas till middagen. Enligt den ansedda vintidskriften Decanter kan vinvalet i vitvinssåsen spela större roll än vi tror.

Jag har själv gjort misstaget att använda ”slatt-från-igår-principen” och använt ett vin som var för sött. Det slår igenom ganska mycket när man kokar ner såsen och blir inte alls bra. Om vinet är sött eller syrligt så kommer det att märkas ännu mer på slutresultatet. Välj alltså helst ett vin som är torrt och som inte har för hög syra. Om vinet är kraftigt ekfatslagrat så kan du räkna med att det också kommer påverka smaken.

Egentligen är det bara lite sunt förnuft som gäller när du väljer vilket vin du skall ha i såsen. Eftersom du förmodligen använder bra övriga råvaror till såsen så finns det ju ingen anledning att slarva med vinet. Orsaken till ditt vinval bör vara att du tycker att vinet är bra och att det passar till såsen. Inte att du har fått en slatt över.

-Därmed inte sagt att du inte kan ha en slatt över av ett vin som du både tycker om och som du tycker passar till såsen.

Länkar
RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

1 Comment

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*