Majonnäs utan tillsatser -på bara fem minuter

Man blir nästan mörkrädd när man läser innehållsförteckningen på vanliga livsmedel. Där hittar man konserveringsmedel, emulgeringsmedel, stablilseringsmedel, förtjockningsmedel, färgämnen och sötningsmedel. Allt beskrivet av en hel hög med e-nummer. På Livsmedelsverkets hemsida kan du fördjupa dig i livsmedelstillsatsernas hemligheter. Nu är allt inte bara en fråga om tillsatser. Det finns andra faktorer som har betydelse för vad vi sätter i oss. Smaken till exempel! När det gäller smaken så vågar jag påstå att en hemslagen majonnäs slår en köpedito alla dagar i veckan. Min majonnäs innehåller bara äggulor, senap, vinäger, olja, salt och peppar, tar fem minuter att slå och blir supergod. Prova själv att slå din egen majonnäs utan tillsatser -på bara fem minuter.

Den mångsidiga majonnäsen

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Majonnäs är en gåva till mänskligheten. I alla fall vad det gäller matlagning. Den är otroligt användbar och mångsidig. Har du bara en god hemslagen majonnäs i kylen kan du åstadkomma mycket. En klick god majonnäs förhöjer både smak och konsistens i många kalla såser. Prova att göra din egen remouladsås. Smaksätt majonnäsen med vitlök så har du en aîoli. Rör ner en klick sambal oelek och chilimajonnäsen är ett faktum. Senapsmajonnäs, dragonmajonnäs och citronmajonnäs är andra goda exempel. Majonnäs som dipsås är ett annat användningsområde. Använd den som den är eller rör i riven ost efter tycke och smak. Västerbottensmajonnäs är min egen favorit.

Hållbarhet

En egen hemslagen majonnäs står sig minst 5-6 dagar i kylen brukar man säga men enligt Vår kokbok håller den sig 3-4 veckor. Som vanligt gäller det att använda sina sinnen för att avgöra hållbarheten. Doftar den härsket så är den säkert det. I de flesta fall är det inget problem eftersom din egen goda majonnäs brukar ta slut långt innan den blir dålig.

Jag höjer ett varningens finger

Kom bara ihåg att om du väl börjar slå din egen majonnäs så finns det ingen återvändo. Den är så enkel att slå och så mycket godare än köpemajonnäserna att konkurrensen är att betrakta som obefintlig. Allting blir lite rundare och lenare med en klick majonnäs. Även du själv…

Majonnäs utan tillsatser -klar att servera
Skriv ut receptet

Majonnäs utan tillsatser

Måltid: Majonnäs, Sås
Kök: Franskt, Svenskt
Sökord: Ägg, Fransk senap, Solrosolja, Vitvinsvinäger
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

 • 2 äggulor
 • 3 tsk fransk senap
 • 2 tsk vitvinsvinäger
 • 3 dl solrosolja
 • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här

 • Skilj av äggulorna och lägg dem i en bunke.
  Äggulor, fransk senap, vinäger, salt och vitpeppar
 • Vispa ihop äggulorna med fransk senap, vitvinsvinäger, salt och några drag från vitpepparkvarnen.
  Vispa ihop
 • Vispa i oljan lite i taget.
  Vispa i oljan -lite i taget
 • Smaka av med salt och vitpeppar.
 • Ställ in i kylen tills du skall ha den.
  Ställ in i kylen tills du skall servera den

Övrigt

Om du vill ha majonnäsen tjockare slår du i lite mera olja.

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg

*