En lättlagad och snabb pastarätt som går hem hos de flesta. Pasta, färskost och skinka är egentligen bara vad en musiker skulle kalla variationer på ett tema. Välj en räfflad pasta och en kött, fisk eller veg-råvara samt en färskost som du tycker passar. Att det blev just Penne Rigate med harissaost och skinka berodde på att det var det jag hittade i kylskåpet. Det blev alltså en variation på temat snabblagad pasta med färskost. Oförskämt gott är mitt betyg.
Man tager vad man haver…
Pasta har jag alltid hemma. Skinkan var i just det här fallet faktiskt överbliven julskinka som jag hade strimlat och sparat i frysen. Harissaosten blev över när jag gjorde tunnbrödsrullar som drinktilltugg på nyår. Detsamma gäller, ofta i mitt fall, även vinet till maten. I hyllan längst ner i kylskåpsdörren brukar det finnas påbörjade vinflaskor av olika sorter. Den här gången blev den en halv flaska Cabernet franc från Chinon i Frankrike vilket passade som hand i handske.
Penne rigate med harissaost och skinka
Ingredienser
- 150 gram penne rigate (eller annan räfflad pasta) (150g torkad eller 200g ”butiksfärsk”)
- 150 gram Skinka breda strimlor
- 100 gram färskost med harissasmak
- 0,5 dl pastavatten
Gör så här
- Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen. Spara lite pastavatten.
- Häll av pastan och blanda den med färskost och skinka samt späd med pastavattnet till lagom konsistens.
- Lägg upp på djupa tallrikar och garnera, dra ett tag med svartpepparkvarnen över.
1 Trackback / Pingback