Torbjörns gnocchi med toskansk inspiration

Torbjörns gnocchi med toskansk inspiration
Torbjörns gnocchi med toskansk inspiration

Den här rätten är inspirerad av en rätt som jag åt i italien för några veckor sedan. Jag besökte då en av mina absoluta favoritrestauranger, Ristoro di Lamole, i Toscana. Som vanligt bjöd de på fantastisk mat och vidunderlig utsikt. En av rätterna jag åt var ”Ricotta gnocchi con fave, pancetta e pecorino”. Det är en pastarätt med gnocchi, bondbönor, pancetta och pecorino. Självklart blev jag inspirerad och tänkte försöka mig på något liknande. Det blev Torbjörns gnocchi med toskansk inspiration.

Jag måste säga att jag lyckades ganska bra. Jag hade en påse gnocchi i kylskåpet och eftersom jag fick inte tag på några bondbönor så jag tog gröna sojabönor istället. Inte riktigt samma smak men dock proteinrika bönor. Pancettan bytte jag ut mot riktigt bra bacon. Jag lade även till lite zucchini och några sockerärtor bara för att jag gillar det.

Ricotta gnocchi con fave, pancetta e pecorino
Förebilden: Ricotta gnocchi con fave, pancetta e pecorino

Torbjörns gnocchi med toskansk inspiration

Ingredienser (4 port)

 • 500g gnocchi
 • 100g gröna sojabönor
 • 50g sockerärtor
 • 75g zucchini
 • 100g körsbärstomater
 • 75g bacon
 • 75g pecorinoost
 • Olivolja
 • Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

 1. Koka gnocchin enligt instruktionerna på förpackningen. Låt den svalna utspridd så att den inte klumpar ihop sig.
 2. Strimla och stek baconet. Ställ åt sidan så länge.
 3. Skala och fintärna zucchinin.
 4. Finstrimla sockerärtorna och dela körsbärstomaterna.
 5. Fintärna pecorino. Spara lite till att riva över innan servering.
 6. Fräs zucchini, sockerärtor, sojabönor och tomater i olivolja. (Du kan helt eller delvis använda baconfettet att steka i och då smakar hela rätten mera bacon)
 7. Tillsätt gnocchin och pecorinon.
 8. Fräs ihop alltsammans ett par minuter.
 9. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
 10. Lägg upp på tallrikar, riv lite pecorino över och servera omedelbart. Gärna tillsammans med rostat eller grillat surdegsbröd.

Vintips

Det här är en rätt som det går bra att dricka vitt, rött eller rosé till. Om jag går på min inspiration så väljer jag ett rött chiantivin. Men som sagt, smakmässigt passar det lika bra med vitt eller rosé.

 

 

 

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*