Löjrom med rårakor och bubbel

Löjrom med råraka och bubbel
Löjrom med råraka och bubbel

Igår kväll blev det ett fredagsmys som heter duga. En favorit eller ja, två faktiskt. Att löjrom är fantastiskt gott ihop med mousserande vin är kanske ingen nyhet men jag tycker att det är något av det godaste jag kan tänka mig. Löjrom med råraka och bubbel.

Vänerlöjrom

Löjrommen från fiskehamnen Spiken längst ute på Kållandsö i vänern är gnistrande ren och fräsch. Vänerlöjrom är en sammanslutning av vänerfiskare som startades 2014 i samarbete med hushållningssällskapet. Syftet är att kvalitetssäkra löjrommen och att kunna sälja den under ett gemensamt varumärke.

Lyrisk? -Javisst

Vi åt löjrommen tillsammans med rårakor, rödlök och crème fraiche. Det är en riktigt bra kombination med en svagt sotig, smörig smak från rårakorna tillsammans med den friska och fräscha löjrommen, bettet i löken och syrlig krämigt i créme fraichen. Tillsammans med ett glas gott bubbel så börjar vi så smått närma oss fullbordan. Lyrisk? -javisst. Vem blir inte det när man en vanlig fredagskväll i januari får en portion av livets goda.

Bubblet -kallt, torrt och prisvärt

Det skulle kunna ha varit vilket gott torrt bubbel som helst men i det här fallet föll valet på en flaska väl kyld Louis Bouillot Cremant de Bourgogne. Den passade perfekt till maten. För att travestera Churchill skulle man kunna säga att det var kallt, torrt och prisvärt.

Recept – 2 pers

Löjrom med rårakor, rödlök och créme fraiche

  • 100 g Löjrom
  • 1/2 rödlök (finhackad)
  • 1 dl Créme fraiche
  • Fast potatis
  • Smör att steka i
  • Salt
  • Citronklyfta och dillvippa till garnering

Gör så här

  1. Skala och riv potatisen grovt. (Riv långa tag så att rivet blir långt)
  2. Krama ur vätskan ur potatisrivet ordentligt. Bred ut den rivna potatisen på en handduk eller ett torkpapper för att torka en liten stund.
  3. Forma potatisen till tunna kakor.
  4. Lägg en rejäl klick smör i stekpannan och vänta tills det har tystnat. (ganska hög värme)
  5. Lägg i potatisen i stekpannan, tryck till dem med en stekspade och stek dem några minuter tills de har fått fin färg.
  6. Vänd dem och stek den andra sidan.
  7. Lägg upp de färdiga rårakorna på tallrikar.
  8. Lägg på ca 50 gram löjrom på varje portion tillsammans med finhackad rödlök och upprörd crème fraîche.
  9. Garnera med en halv citronklyfta och en dillvippa.
  • Servera tillsammans med ett gott bubbel.

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*