Sallad Niçoise -sommar på ett fat

Sallad Niçoise -sommar på ett fat
Sallad Niçoise -sommar på ett fat

Den perfekta sommarsalladen, -finns den? I så fall skulle det kunna vara en sallad nicoise eller nizzasallad som den också kallas. Den har allt, eller i alla fall det mesta. Matig med tonfisk, ägg, potatis och bönor. Fräscht grön med sallad, tomater, lök och paprika. Salt och syrlig med sardeller, oliver och citron. Saknar du något är det bara att blanda i det också. Sallad nicoise är ingen exakt vetenskap utan lämnar utrymme för din personliga tolkning och dina favoritingredienser. För mig är sallad nicoise sommar på ett fat.

Sallad Niçoise på mitt sätt

Mina egna improvisationer bestod den här gånger av skivade rädisor och kapris. Lite kul var det också att kunna använda min egen sallad och min egen potatis från pallkragen. Det är härligt att kunna använda det som har vuxit i den egna trädgården. Salladen blir lite extra god då.

Sallad Nicoise och ett glas rosévin

Jag har alltid förespråkat att man skall utgå från en maträtts ursprung när man väljer vin. Det funkar förvånansvärt ofta. Eller ja, förvånansvärt? Det är väl inte så konstigt att maträtter passar bra ihop med vin av samma ursprung. Lika barn leka bäst heter det ju. Ett bra exempel på det är Sallad Nicoise och rosévin. En osedvanligt bra kombination. Men välj då ett matigt rosévin som kan svara mot smakerna i salladen och undvik de blekaste varianterna.

Sallad Niçoise -sommar på ett fat
Skriv ut receptet

Sallad Nicoise

Måltid: Huvudrätt, Sallad
Kök: Franskt
Sökord: Ägg, Haricots verts, Sardeller, Tonfisk
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 1 huvud romansallad grovt skuren
  • 1,5 burk tonfisk i olja delad i bitar
  • 200 gram kokta kalla harocits verts
  • 2 kokta ägg i klyftor
  • 50 gram sardeller delade
  • 200 gram småtomater kvartade
  • 1 röd paprika skuren i bitar
  • 1 mellanstor rödlök skuren i tunna klyftor
  • 0,5 citron i klyftor
  • 100 gram oliver svarta eller gröna, utan kärnor
  • 4 hg kokt kall färskpotatis delad i bitar
  • 5 skivade rädisor
  • 3 msk kapris

Gör så här

  • Lägg salladen på ett fat och lägg på potatis, haricots verts, tonfisk, sardeller, tomater, paprika, rödlök och oliver.
  • Toppa med äggklyftorna och häll över dressingen.
  • Garnera med citronklyftorna.
Nicoise-dressing, senapsdressing till sallader
Skriv ut receptet

Nicoise-dressing/Nizzadressing

Måltid: Dressing
Kök: Franskt
Sökord: Dijonsenap, Rödvinsvinäger
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 5 msk olivolja
  • 1 msk kallt vatten
  • 1 pressad vitlökskyfta
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  • Blanda ingredienserna och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Sallad Niçoise
Sallad Niçoise
RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

1 Trackback / Pingback

  1. Sallad Nicoise | www.tasteline.com - Logga In

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*