Sparrispremiär 2018 -Tyskarna är först ut som vanligt

Sparrispremiär 2018 -Tyskarna är först ut
Sparrispremiär 2018 -Tyskarna är först ut

Äntligen dags för årets första sparris. Det har varit en lång vinter men nu börjar det röra på sig och det är dags för sparrispremiär 2018 -Tyskarna är först ut.

Tyskarna är först ut som vanligt

Så här års har det ibland funnits svensk vit sparris men den lär nog dröja några veckor med tanke på den långa, och på slutet, kalla vintern. För mig är det något speciellt när jag har fått tag i årets första sparris. Det brukar vara den tyska sparrisen som är först ut. Så också i år. Vit sparris kan avnjutas på många olika sätt men den första föredrar jag på klassiskt manér. Kokt med nyslagen hollandaisesås och rostat bröd. Senare på säsongen äter jag den gärna grillad eller parmesangratinerad.

Självklart dricker vi en tysk riesling till den första tyska sparrisen. Den här gången föll valet på Dönnhoff Riesling Trocken 2016 från distriktet Nahe och den passade perfekt till sparrisen.

Vintips

Vit sparris med hollandaisesås

Ingredienser (4-6 port)

  • 1 kg färsk vit sparris
  • gott surdegsbröd ( 1 skiva /portion)
  • 4 äggulor
  • 250 g smör
  • 3 msk vatten
  • 1-2 msk pressad citron
  • Salt och nymalen vitpeppar

Gör så här

Rostat bröd

  1. Rosta brödskivorna i en stek-, eller grillpanna.

Sparris

  1. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
  2. Skala och ansa sparrisen.
  3. Koka sparrisen. Lägg i de tjockaste först. Känn efter med en vass kniv när de är färdiga.

Hollandaisesås

  1. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna tills det inte är mer än ljummet.
  2. Förbered en kastrull med sjudande vatten till vattenbad.
  3. Vispa ihop äggulorna, vattnet och 1 msk pressad citron i en metallbunke eller kastrull.
  4. Ställ bunken i vattenbadet och värm såsen under vispning.
  5. Häll i det smälta smöret sakta under ständig vispning. (Ofta läser man i recept att den vita bottensatsen inte skall tas med, men jag brukar vispa i alltihop, vilket gör såsen lite lättare)
  6. Värm under omrörning tills såsen tjocknar något men låt den inte bli för varm.
  7. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar samt eventuellt mera pressad citron.
  • Lägg upp på tallrikar och servera omedelbart. Jag garnerade med strimlad ramslök den här gången.

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*