Årets första sparris är här -”Die Spargelzeit” har börjat

Årets första sparris är här -"Die Spargelzeit" har börjat
Årets första sparris är här -"Die Spargelzeit" har börjat

Äntligen har den kommit. Den första vita sparrisen från Tyskland. Sparrissäsongen, eller som tyskarna säger ”Die Spargelzeit”, har börjat. Traditionellt startar sparrissäsongen, i Tyskland, i mitten av april och slutar den 24 juni. Självklart måste även de tyska bönderna anpassa sig efter väderleken och svala år kan därför säsongen för färsk sparris vara någon vecka till. Årets första sparris är här -”Die Spargelzeit” har börjat.

Svensk sparris från Hjo

Vi får vänta några veckor till innan den första svenska sparrisen når butikerna, och den är minst lika god. I min del av världen har vi Vätternsparris som odlas strax söder om Hjo.

Vit sparris -en primör som heter duga

Färsk kokt sparris med nyslagen citronhollandaise är någon så in i helsicke gott. Det finns många sätt att servera den färska vita sparrisen. Kokt med hollandaise eller vinägrett, grillad som tillbehör till en god köttbit, eller varför inte gratinerad med riven parmesan. Alla sätt är bra…

Vit sparris med citronhollandaise

Ingredienser (2 port)

  • 0,5 kg färsk vit sparris
  • gott vitt bröd ( 1 skiva /portion)
  • 3 äggulor
  • 150 g smör
  • 1 msk vatten
  • 1 msk pressad citron
  • Salt och nymalen vitpeppar

Gör så här

Rostat bröd

  1. Rosta brödskivorna i en stek-, eller grillpanna med olivolja och lite flingsalt.

Sparris

  1. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
  2. Skala och ansa sparrisen.
  3. Koka sparrisen. Lägg i de tjockaste först. Känn efter med en vass kniv när de är färdiga.

Hollandaisesås

  1. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna tills det inte är mer än ljummet.
  2. Förbered en kastrull med sjudande vatten till vattenbad.
  3. Vispa ihop äggulorna, vattnet och pressad citron i en metallbunke eller kastrull.
  4. Ställ bunken i vattenbadet och värm såsen under vispning.
  5. Häll i det smälta smöret sakta under ständig vispning. (Ofta läser man i recept att den vita bottensatsen inte skall tas med, men jag brukar vispa i alltihop, vilket gör såsen lite lättare)
  6. Värm under omrörning tills såsen tjocknar något men låt den inte bli för varm.
  7. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar samt eventuellt mera pressad citron.
  • Lägg upp på tallrikar och servera omedelbart och toppa gärna med lite persilja.

Vintips

Det självklara valet är en halvtorr Riesling från Tyskland men andra runda, inte för torra vita viner som t.ex. Chenin blanc från Sydafrika funkar också bra.

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*