På fredagar passar det bra med lättlagad mat. Att fixa till mitt fredagsmys tar mindre än en halvtimma, och flyttar hem en bit av italien till ditt eget kök. Dofterna, smakerna och färgerna är italienska. Om du sedan kompletterar den italienska plockmaten, antipastin, med ett gott vin så är du på banan ordentligt. Det är bara att ta vägen förbi affären, på vägen från jobbet, ta en nummerlapp i delikatessdisken och handla det du behöver. Bruschetta, bresaola, salami och caprese smakar gott både att säga och att äta.
Vintips
Cappello di Prete från Apulien i den italienska klacken
- Pris: 89kr
- Artnr: 2727
- Cappello di Prete på Systembolaget…
Ingredienser till ca 4 pers
Bruschetta
- Ett gott bröd
- 200 gram Mogna småtomater
- 0,5 kruka Färsk basilika
- 2 Vitlöksklyftor
Bresaola & Salami
- 200 gram Tunnskivad bresaola
- 200 gram Tunnskivad Salami (t.ex. Magnifico)
- 30 gram Pinjenötter
Insalata Caprese
- 250 gram Buffelmozarella (2st)
- 100 gram Mogna småtomater
- 15 blad Färsk basilika
- Dessutom behöver du en god olivolja, lite flingsalt och nymalen svartpeppar
Gör så här
Bruschetta
- Skär upp skivor av brödet och dela i lagom stora bitar
- Rosta brödet i stekpannan eller i ugnen med några droppar olivolja på varje skiva.
- Dela tomaterna i lagom bitar.
- Strimla basilikabladen.
- Blanda tomabitarna, de strimlade basilikabladen och olivolja i en bunke.
- Smaka av med nymalen svartpeppar och flingsalt.
- Gnid de rostade brödskivorna på uppsidan, (den du lägger uppåt), med en färsk vitlöksklyfta (jag gillar att bara ha en svag vitlökssmak och är därför lite försiktig med vitlöken).
- Lägg upp brödskivorna på ett fat och fördela tomat-basilkaröran.
Bresaola & Salami
- Rosta pinjenötterna i ett torr stekpanna.
- Dela bresaola-, och salamiskivorna i mindre bitar och täck ett serveringsfat med dem. Bresaola på ena sidan och salami på den andra.
- Strö över de rostade pinjenötterna.
- Ringla över lite olivolja.
Insalata Caprese
- Dela mozzarellan på mitten och skär den sedan i skivor och lägg upp på ett serveringsfat.
- Dela tomaterna i lagom bitar och strö över mozzarellan.
- Strö över strimlade basilikablad.
- Ringla över lite olivolja.
(om du vill strö lite rostade pinjenötter över, så är det också jättegott)
3x hurra for maten og fredager er også min favoritt ukedag.