Campo Viejo Cava -Spanskt prisvärt bubbel

Häromdagen provade jag Campo Viejo Cava Brut Reserva. Jag gillar cava och tycker om att känna smakerna från de spanska druvorna. Det är ju allt som oftast som cavaproducenterna blandar i Chardonnay i större eller mindre omfattning för att efterlikna Champagne. Det gör att vinerna blir något elegantare men de tappar då samtidigt lite av sin originalitet. Jag tycker om när Cava smakar Cava och Champagne smakar Champagne. Båda görs på samma sätt d.v.s med Methode Champenoise/Methode Traditionelle, som innebär att vinet får sin kolsyra genom en andra jäsning i buteljen. prisnivåerna för Cava och Champagne skiljer sig åt ganska markant och det beror till stor del på skillnaden på druvpriserna i de olika regionerna. För oss konsumenter innebär det att vi från Spanien kan få ett 2-3 flaskor Cava för samma pris som en flaska Champagne. Och det är ju inte så dumt.

Cava får produceras i flera områden i Spanien men det är Penedés i Katalonien som står för ca 90%. Centralorten för cavaproduktion heter Sant Sadurni d’Anoia och ligger knappt sex mil väster om Barcelona. Här görs det över 200 miljoner flaskor varje år.

 

Campo Viejo Cava Brut Reserva är en torr Cava med fruktig, aningen brödig doft. Smaken är lite aromatisk, äpplig och har en liten av citruston. Drick den gärna till tapas, skaldjur, löjrom, fiskgrytor och fisksoppor. Som vanlig med bubbel så passar den också mycket bra att drickas för sig själv som sällskapsdryck eller som fördrink. Campo Viejo Cava Brut Reserva kostar 79kr på Systembolaget och det måste anses vara mycket bubbel för pengarna.

Vinfakta

  • Druvor: Macabeo, Xarel-Lo, Parellada
  • Pris: 79kr
  • Artnr: 7782

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*