Filodegspaj med spenat och fetaost à la Jamie Oliver

Filodegspaj med spenat och fetaost
Filodegspaj med spenat och fetaost

Paj är både gott och praktiskt. Det finns hur många olika fyllningar som helst och det är ett bra sätt att ta tillvara rester och råvaror. Dessutom går det ju att äta pajen några dagar efter att den är tillagad. Miljösmart och plånkbokssmart alltså.

Matlåda till jobbet

En bit paj och lite god sallad är en perfekt matlåda att ta med sig till jobbet. Gott och mättande och funkar bra både varm och kall. Den här är en filodegspaj som är gjord efter ett recept av Jamie Oliver. Den är lätt och snabb att laga och smakar fantastiskt. Jag har översatt receptet till svenska men du hittar även en länk till originalreceptet nedan.

Fildogspaj med spenat och fetaost

Ingredienser 4-5 pers

  • 100 gram pinjenötter
  • 5 ägg
  • 300 gram fetaost
  • 50 gram riven cheddarost
  • 400 gram färsk spenat (gärna babyspenat)
  • 270 gram filodeg
  • 1/2 muskotnöt
  • 1 Citron
  • Olivolja
  • Torkad oregano
  • Cayennepeppar
  • Svartpeppar och salt
  • Smör till stekning
  • Bakplåtspapper

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna
  3. Knäck äggen i en stor bunke
  4. Smula i fetaosten och lägg i den rivna cheddarosten
  5. Krydda med nymalen svartpeppar och ett par teskedar torkad oregano
  6. Tillsätt zest från en hel citron och ca 0,5 dl olivolja
  7. Tillsätt de rostade pinjenötterna och riv i en halv muskotnöt.
  8. Blanda ingredienserna
  9. Värm en stekpanna, lägg i en klick smör och lite olivolja.
  10. Fräs ihop spenaten och blanda den i pajfyllningen.
  11. Lägg ut bakplåtspapper ca 50×50 cm på en arbetsyta och olja det lätt. Skrynkla ihop pappret och lägg ut det på bänken igen.
  12. Lägg ut 3-4 filodegsark lite omlott så att det nästan täcker ungspappret. Olja lätt.
  13. Repetera tills du har tre lager filodeg.
  14. Krydda det sista lagret filodeg lätt med cayennepeppar, salt och svartpeppar
  15. Lyft försiktigt över bakplåtspapper med filodegen till en ugnssäker stekpanna. Tryck ut i pannan.
  16. Häll i pajfyllningen
  17. Vik över filodegen så att den täcker hela pajen.
  18. Klipp rent pappret runt pannan.
  19. Grädda först på spisen i några minuter så att undersidan gräddas.
  20. Ställ sedan in hela stekpannan i ugnen och grädda i ca 20 min eller tills degen har fått fin färg.
  • Tänk på att pannan är varm -Glöm inte grytlappen!

 

  • Ställ fram stekpannan på bordet och servera med en god sallad, bröd och glas gott vin.

  • Vintips: Ops by Loxarel…

 

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*