Torbjörns lammrostbiff med gorgonzolasås -Goda smaker i höstrusket

Torbjörns lammrostbiff med gorgonzolasås
Torbjörns lammrostbiff med gorgonzolasås

Med risk för att bli tjatig slår jag återigen ett slag för lammrostbiffen. Det är en styckningsdetalj som nästan inte går att misslyckas med. Köp riktigt bra lammkött. Jag brukar köpa lammkött från Backagården i Bitterna en knapp mil hemifrån. Att laga till lammrostbiffen är enkelt. Det är bara att bryna den i stekpannan och sedan låta den gå färdigt i ugnen. Om du istället har lammytterfilé så gör på samma sätt med den. Gorgonzolasås till lamm är hur gott som helst. Sältan och krämigheten lyfter lammet till oanade höjder. Servera gärna med klyftpotatis eller goda pommes frites.

Naturligtvis vill man ha ett gott rödvin till lammet. Doña Paula Estate Malbec från Argentina passar utmärkt till. Det har en fruktighet och bärighet som går bra ihop med sältan i gorgonzolasåsen.

Vintips: Doña Paula Estate Malbec…

Torbjörn lammrostbiff med gorgonzolasås (4 pers)

Lammrostbiff

  • 600 gram Lammrostbiff (2-3 st beroende på storlek)
  • 3-4 Vitlöksklyfor
  • 2-3 Kvistar färsk rosmarin (torkad funkar också)
  • Salt och svartpeppar
  • Smör att bryna i

Gorgonzolasås

  • 100 gram Gorgonzolaost
  • 2 dl Vispgrädde
  • 0,5 dl Rödvin
  • 3 dl Vispgrädde
  • 1/2 Oxbuljongtärning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hetta upp stekpannan och lägg i en rejäl klick smör tillsammans med de skalade vitlöksklyftorna.
  3. Krydda lammrostbiffarna med salt, nymalen svartpeppar och färsk hackad rosmarin.
  4. Bryn dem tills de har fått fin färg.
  5. Dra av stekpannan och lägg rostbiffarna i en ungsfast form och ställ in dem i ugnen.
  6. Passa innertemperaturen på rostbiffarna. (54 grader tycker jag är lagom)
  7. Bränn ur stekpannan med rödvinet (deglacera).
  8. Häll i grädden och smula i den halva buljongtärningen.
  9. Koka upp och dra av stekpannan av plattan.
  10. Ta ur rostbiffarna ur ugnen vid 54 graders innertemperatur och låt dem vila 5-10 minuter täckta med alu-folie.
  11. Häll i eventuell köttsaft från ugnsformen i såsen.
  12. Värm på såsen och smält ner osten. Den bör inte koka.
  13. Skiva upp köttet i lagom tunna skivor. (ca 5-6 mm)
  • Serveras omgående med klyftpotatis eller goda pommes frites och kanske en sallad.

 

Bryna lammrostbiff med vitlöksklyftor
Bryna lammrostbiff med vitlöksklyftor

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin
Annons

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*