Går det här vinet att lagra? -Nu kan du testa själv

Min vinkällare
Min vinkällare

Går det här vinet att lagra? Det är en fråga som vi som sysslar med vin har hört många gånger. Svaret brukar ofta vara mera komplext än frågan eftersom man förutom att känna till vinets kvaliteter också måste veta hur vinet kommer att lagras och hur länge. Hur stor är flaskan? Det är en väldigt skillnad på hur fort ett vin mognar i en halvflaska på 375ml jämfört med t.ex. en magnumflaska på 1500ml.

Svalt och mörkt

I en riktigt bra vinkällare ligger vinet mörkt, utan vibrationer i en jämn temperatur runt 10 grader och med en relativ luftfuktighet på 70%.

Att det skall vara mörkt beror på att ljus kan påverka framför allt vita viner och roséviner. Vibrationer från tvättmaskiner, trafik etc kan om det vill sig illa, påverka dina rödviner negativt. När det gäller temperaturen så är det A och O att den är jämn och inte går upp och ner för mycket eller för ofta. Det viktigaste är alltså att temperaturen är jämn inte om det är 8 eller 12 grader. Om det blir ett par grader varmare på sommaren än på vintern är inte hela världen. Bara förändringen inte går för fort. Vid en högre temperatur mognar vinerna naturligtvis fortare och det är oftast inte att föredra. Luftfuktigheten är viktigast för viner med naturkork eftersom korken kan torka vid för låg luftfuktighet.

I Wine Enthusiast kan vi läsa om hur du själv kan testa om vinerna är lagringsdugliga genom att göra ”Andra-Dagen-Testet”.

Om du inte har helt perfekta förhållanden så kan du säkert hitta en plats som är hyfsat bra. Det brukar räcka ganska långt. Ett alternativ är naturligtvis att investera i en vinkyl där du kan reglera temperaturen exakt. Är du riktigt ambitiös så lägger du beslag på det nordligast belägna utrymmet i källaren och installerar kylanläggning. Själv har jag haft vinförråd i en bastu, i ett gammalt kyl/sval-skåp, i torpargrunden på huset och i förrådet i källaren. Min nuvarande vinkällare är inget vidare eftersom temperaturen växlar för mycket, så där har jag inte så många flaskor. De flesta viner som säljs på Systembolaget är ju färdiga att konsumeras även om många säkert står sig ett år eller mera. Det är dock inte självklart att vinerna, särskilt inte i de lägre prisklasser, blir bättre av lagring.

 

Lagra med förnuft

Till sist vill jag gärna säga att ett vin som har lagrats flera år inte med nödvändighet kommer att tilltala dig mera. Själv tycker jag t.ex. ofta om yngre viner från spanska Rioja än de äldre. Det är helt olika saker att dricka ett vin, i normal prisklass, till middagen på lördag, än att prova gamla vällagrade årgångsviner från berömda vingårdar. Var sak på sin plats.

Det viktigaste är vad Du tycker om att dricka inte vad vinexperterna tycker…

 

Länkar

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*