Governo Rosso Toscano – Inte någon ripasso

Governo Rosso Toscano 2016
Governo Rosso Toscano 2016

Governo-metoden har använts i Toscana sedan 1300-talet och hade från början funktionen att starta om jäsningen på viner där den avstannat. Metoden användes alltså för att rädda viner som annars riskerade att bli förstörda eller undermåliga. Klasar av druvor, med naturligt hög sockerhalt, får hänga kvar på vinrankorna och torka för att sedan tillsättas till den nästan färdigjästa musten. Jäsningen tar då ny fart pga sockertillskottet från de torkade druvorna. Resultatet blir ett smakrikt och kraftfullt vin som ofta har en ganska hög restsockerhalt. Numera används inte metoden som ”livräddare” för vinet eftersom det idag finns modern teknik med bl.a. temperaturreglerade jäsningtankar. Idag är det alltså snarare stilen som vinmakaren är ute efter när han/hon gör ett governovin.

Vi har haft en amarone-ripasso-appasimento-trend de senaste åren som nu dock börjar mattas av. Det har varit oerhört populärt att dricka maffiga rödviner med hög alkoholhalt och med mycket restsocker. Jag har alltid tyckt att de kraftigare vinerna av den här typen, Amarone och en del appasimentoviner är svåra att hantera. De har en tendens att ”slå ihjäl” maten med alla sina smaker, sitt socker och sin alkohol. Ripasso har precis som Governo jäst en andra gång och är därmed inte lika kraftfullt som amarone. Vilket gör att det blir mycket enklare att matcha till mat. Governo har många likheter med ripasso när det gäller vinifieringen. Båda metoderna syftar till att ge ett ordinärt vin fylligare och fruktigare doft och smak.

Governo Rosso Toscano ”La Bestia” 2016, är ett mörkrött vin med en mycket fruktig doft som har toner av mörka mogna bär och choklad. Smaken är koncentrerad, aningen kryddig men med mjuka tanniner. Det smakar söta mörka körsbär och aningen choklad. Eftersmaken är söt och bärig.

Det är ju idag den första dagen på älgjakten här hos oss och det här vinet passar bra att dricka till höstens viltgrytor. Governo Rosso Toscano kan säkert även matcha viltsmaken hos både rådjur och hare.

Till syvende och sist så är det alltid frågan om vilka viner vi personligen tycker om. Tycker du om vinet i sig så är chansen stor att du tycker att det passar till maten också.

 

Vinfakta

  • Governo Rosso Toscano ”La Bestia”
  • Årgång: 2016
  • Druvor: Sangiovese, Colorino
  • Pris: 99kr
  • Artnr: 72526
  • Volym : 750 ml
  • Alkohol: 14%
  • Produktion: Governo-metoden
  • Ursprung: Italien, Toscana, IGT

Länkar

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*