SK Mat & Människor i Göteborg -”High Quality cooking, worth a stop”

SK Mat & Människor I Göteborg -High Quality cooking, worth a stop
SK Mat & Människor I Göteborg -High Quality cooking, worth a stop

När man besöker en av Göteborgs sex ”stjärnrestauranger” är naturligtvis förväntningarna högt ställda. Stjärnan i Guide Michelin har de inte fått av en tillfällighet utan den är symbolen för en restaurang i toppklass. Eller som det står i guiden, SK Mat & Människor I Göteborg -”High Quality cooking, worth a stop”

Stjärnkocken Stefan Karlsson

SK Mat & Människor ingår i Götaplatsgruppen som driver fem restauranger i centrala Göteborg. Den gemensamma nämnaren är framför allt stjärnkocken Stefan Karlsson. Han vann titeln Årets kock 1995, fick sin första Michelinstjärna på Restaurang Fond 2001 och den andra på SK Mat & Människor 2015.

Smakmenyer

På SK Mat & Människor kan man förutom à la carte menyn välja mellan tre olika smakmenyer bestående av fyra, sex eller åtta rätter. Självklart erbjuds även välanpassade vinpaket till menyerna. I det öppna köket, med full insyn, lagar kockarna maten på säsongens råvaror. Rätterna är komponerade med svensk mattradition i grunden och ofta baserade på lokala råvaror. Vi valde sexrättersmenyn.

Svampbuljong med blomkål, hasselnöt och riven tryffel

Svampbuljong…

…med blomkål, hasselnöt och riven tryffel. Lika gott som det låter och med en alldeles lagom framträdande tryffelton. En väluppfostrad Terlan Pinot noir från Italien passade som hand i handske.

 

Smörstekt pilgrimsmussla med svartrot och grön tomat, ramslökskapris samt buljong på musselrommen och havskräftor

Smörstekt pilgrimsmussla…

…med svartrot och grön tomat, ramslökskapris samt buljong på musselrommen och havskräftor. Vinet som serverades var en len, ganska fyllig Verdicchio från välkända Umani Ronchi i Italienska Marche.

 

Sejrygg med broccoli, ostron och trattkantarell

Sejrygg…

…med broccoli, ostron och trattkantarell. Kanske kvällens höjdpunkt. -Något så förbannat gott. Och inte blev den sämre av att ackompanjeras av Samuel Billaud, Chablis Premier Cru, Mont de Milieu.

 

Vildand med svart vitlök, rödbeta och dragon

Vildand…

…med svart vitlök, rödbeta och dragon. Mustigt och smakrikt med rustika, lantliga toner. Vinet, Alto Moncayo Veraton, en Garnacha från Campo de Borga nära Zaragoza i Spanien kompletterade rätten på bästa sätt.

 

Ostmacka med lufttorkad skinka och riven gårdsost

Ostmacka…

…med lufttorkad skinka och riven gårdsost. Ja vad skall man säga? När ostmackorna är som den här så är himlen nära. Särskilt som vi fick ett glas Domaine Ostertag Zellberg Pinot gris från Alsace att dricka till.

 

Päron med ingefära salt karamellglass och mjölkchoklad

Päron med ingefära…

… salt karamellglass och mjölkchoklad. Härliga smaker och en perfekt avslutning. Det söta men ändå friska muscatvinet Dindarello från Veneto i Italien, blev slutackordet för kvällen.

 

Mat & vin

Att samspelet mellan mat och vin är viktigt vet restaurangchef och sommelier Erika Eriksson som har valt ut vinerna till menyerna. Erika har sin ålder till trots lång erfarenhet av restaurangbranschen, både som restaurangchef och som sommelier på flera av Göteborgs bättre restauranger. Hon är dessutom flitigt förekommande i sommeliertävlingar och har flera framskjutna resultat i bagaget.

Restaurangchef och Sommelier Erika Eriksson
Restaurangchef och Sommelier Erika Eriksson

Lita inte för mycket på mig -Prova själv…

SK Mat & Människor är en mycket trevlig upplevelse alltifrån den trevliga och kunniga personalen till den smakfulla, lagom diskreta inredningen och självklart vällagad mat i toppklass med välvalda viner. Stjärnan från Guide Michelin som sitter på hedersplats i det öppna köket är välförtjänt och kommer säkerligen att hänga kvar länge. men du; lita inte för mycket på mig. -Prova själv vet jag…

Guide Michelin One Star 2019
Guide Michelin One Star 2019

 

Länkar

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*