Grillsäsongen är äntligen här. Ja, jag vet att grillnördarna säger att det grillsäsong året runt. Jag har en gammal arbetskamrat som bor utanför Sundsvall. Han grillar året runt, och är dessutom kolgrillsfundamentalist. Ja så kan det vara. Det finns alltid de som inte nöjer sig med att grilla för att det är gott och trevligt utan djupdyker i grillandets ädla konst. Intressant är att det oftast är killar som blir grillnördar. Kan det ha med teknik och prylar att göra? Jag vill vara väldigt tydlig med att jag inte på något sätt har något emot grillnördar. De testar gärna nya prylar och skapar grilltrender som inte hade fått se dagens ljus utan dem.
Gas eller kol?
Själv är jag nog en medelgrillare. Det vill säga jag grillar på en gasolgrill för att det är enkelt och praktiskt. Den har många fördelar jämfört med en kolgrill men även nackdelar. Jag kan ibland sakna den där riktigt höga värmen som en kolgrill levererar men jag saknar inte den tid det tar innan glöden är grillbar. Smakmässigt vet jag inte om det är någon större skillnad. Därom får di lärde tvista bäst di kan.
Mat i tre dagarna tre
Nåväl, idag grillade jag en hel majskyckling. Eller rättare sagt två kycklinghalvor. Det är enklare och snabbare att dela kycklingen innan man grillar den. För två personer är en vanlig majskyckling på 1,3 kg perfekt. Den ger mat i dagarna tre. Första dagen äter vi klubborna. Andra dagen bröstfiléerna och tredje dagen de resterande småbitarna i en pastarätt, på ett smörrebröd eller på en pizza. Tre dagars käk på en kyckling alltså.
Grillad majskyckling med varm klyftpotatissallad
Idag blev det grillad kyckling med varm klyftpotatissallad inspirerad av ett recept på grillkoll.se. Det är helt enkelt en kyckling som gnids med vitlök och citron för att sedan ”rubbas” och grillas på indirekt värme. Ganska enkelt men alldeles förbannat gott.
Välj färg på vinet
Till den grillade kycklingen väljer du vilken färg du vill på vinet. Det passar lika bra med vitt, rött eller rosé.
Grillad majskyckling med varm klyftpotatissallad
Ingredienser
Grillad majskyckling
- 1 majskyckling (1,2-1,5 kg)
- 2 msk paprikapulver
- 1 msk salt
- 1 msk nymalen svartpeppar
- 1 msk chiliflakes
- 1 msk råsocker
- 1 citron
- 1 hel vitlök
Varm klyftpotatissallad
- 1 kg fast potatis
- 1 dl olivolja
- 0,5 msk äppelcidervinager
- 2 msk fransk senap
- 5 cm purjolök grovhackad
- 1 röd chili/spansk peppar grovhackad
- 2 näve ruccolasallad
- 1 tsk socker
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
Grillad majskyckling
- Dela och grilla citronen och vitlöken.
- Blanda paprikapulver, salt, peppar, chiliflakes och socker.
- Dela kycklingen på mitten och gnid den med den grillade citronen och vitlöken.
- Gnid in kycklingen på både in- och utsida med rubbingen.
- Grilla kyckling under lock på indiriekt värme tills innertemperaturen är 75˚C.
- Tranchera kycklingen i 2 klubbor, 2 bröstfiléer och rensa ut alla småbitar.
Varm klyftpotatissallad
- Skala och klyfta potatisen.
- Rosta den i ugn eller grill.
- Blanda olivolja, äppelcidervinäger, senap och socker. smaka av med salt och svartpeppar.
- Blanda ner purjolök och chili i dressingen.
- När potatisen är färdig tillsätt ruccolasalladen, häll på dressingen och blanda.
- Servera omedelbart till de grillade kycklingklubborna eller bröstfiléerna.
Bli först med att kommentera