Halloumipanerad kyckling med bondsallad och egna tomater

Halloumipanerad kyckling med bondsallad och egna tomater
Halloumipanerad kyckling med bondsallad och egna tomater

En härligt rustik sallad med halloumipanerad kycklingfilé. Jag har relativt nyligen blivit omvänd och är numera en anhängare av halloumiost. Det är jättegott med stekt eller grillad halloumi till burgaren eller till salladen men visst är det kul att försöka hitta nya vägar att använda den cypriotiska osten. Den här gången tänkte jag försöka mig på att panera bitar av kycklingfilé i riven halloumi och lägga dem på en riktigt ”bonnig” sallad med grovskurna grönsaker och matiga brödkrutonger. Ett extra plus är att vår förvuxna tomatplanta i pallkragen har levererat mycket tomater så jag ville gärna använda några av dem i salladen. Tomaterna har mestadels varit gröna och omogna men de mognar fint i en skål på köksbänken tillsammans med ett par äpplen. Äpplen utsöndrar etylengas som gör att tomaterna mognar snabbare. Det blev en fantastiskt god och fräsch kycklingsallad som omväxling till de vanligare caesar-, och halloumisalladerna. ”Same, same but different”. Halloumipanerad kyckling med bondsallad och egna tomater.

Halloumipanerad kyckling med bondsallad och egna tomater – 4 pers

Ingredienser sallad

  • 1 huvud romansallad, grovskuren
  • 4-5 tomater delade i klyftor
  • 5-6 rädisor, skivade
  • 1 liten rödlök, i jättetunna tunna klyftor
  • surdegsbröd i tärningar
  • 2-3 vitlöksklyftor, krossade
  • 500-600g kycklingfilé i lagom bitar
  • 3-4 ägg, kokta
  • 200 g halloumiost, finriven
  • 1 dl persilja, hackad
  • 1 tsk torkad timjan
  • nymalen svartpeppar
  • 1 ägg till paneringen

Ingredienser senapsdressing

  • 3 msk fransk senap
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 6 msk olivolja
  • 1 msk flytande honung
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • nymalen vitpeppar
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka äggen ca 6 min. Låt dem svalna och dela dem sedan i kvartar.
  3. Blanda dressingen (skaka gärna ihop den i en redningsbägare).
  4. Blanda romansallad, tomater, rädisor och rödlök i en bunke, häll över dressing och ställ åt sidan. (du måste inte använda all dressing)
  5. Rosta surdegskrutongerna med några droppar olivolja och med några krossade vitlöksklyftor som fripassagerare i stekpannan. Ta bort vitlöken och ställ åt sidan så länge.
  6. Blanda den rivna halloumiosten, persiljan, timjan och lite nymalen svartpeppar i en djup tallrik, eller ett fat.
  7. Knäck och vispa ihop ett ägg i en djup tallrik.
  8. Förbered en långpanna med ugnspapper i botten.
  9. Panera kycklingbitarna, först i äggblandningen och sedan i halloumiblandningen och lägg dem i långpannan.
  10. Låt kycklingen gå 15-20 minuter i ugnen, eller tills kycklingen är färdig och paneringen har fått fin färg.
  11. Blanda i surdeskrutongerna i salladen.
  12. Lägg upp på snygga tallrikar med salladen i botten och kycklingen ovanpå. Toppa med äggklyftorna.

Servera tillsammans med ett gott vin eller en god öl.

  • Rätten passar lika bra till rött, vitt eller rosé -det är du som bestämmer…

Vintips

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*