MiM Brut Nature Reserva -Ekologisk torr Cava

MiM Brut Nature Reserva -Ekologisk torr Cava
MiM Brut Nature Reserva -Ekologisk torr Cava

Cava görs på samma sätt som Champagne. Det är i grunden ett stilla vin som har fått sin kolsyra genom en andra jäsning på flaska. Metoden kallas ”Méthode Champenoise” i Champagne, i Frankrike och Méthode Traditionnelle i Spanien och i övriga världen. I Champagne kräver reglerna att flaskorna skall lagras minst 15 månader i samband med kolsyrejäsningen. Cava skall lagras minst 9 månader. Cava och Champagne görs på olika druvor i de flesta fall. I Champagne använder man nästan uteslutande den gröna Chardonnay och de blå Pinot noir och Pinot Meunier. Till Cava används mest Macabeo, Xarel-lo och Parellada vilka alla är gröna druvor. Det har dock blivit allt vanligare att blanda in Chardonnay vilket gör vinerna mera lika Champagne. Cava är det mousserande vin som exporteras mest i världen. Drygt 60% av cavaproduktionen går på export.

Sant Sadurní d’Anoia

Vins el Cep ligger i Sant Sadurní d’Anoia som de flesta andra cavaproducenterna. I trakterna kring den lilla staden drygt 5 mil väster om Barcelona produceras ca 80% av all Cava. Vins el Cep ägs av fyra familjer och har anor ända från 1400-talet.

Vins el Cep
De fyra ägarfamiljerna symboliserade av fyra druvkärnor.

Utseende, doft & smak

Vinet är blekt halmgult och har små fina bubblor. Doften är ren, frisk med citrus och äpple samt en aning brödighet. Den har typiska toner av cavadruvorna med mineraltoner och lite våt ull. Smaken är torr med en frisk syra och behaglig eftersmak.

Jag dricker gärna MiM Brut till mina löjromsrätter och självklart till ostron, havskräftor och räkor. Det passar även bra till lätta, lagade fiskrätter. Om du använder den som aperitif så kan det vara bra att ha lite tilltugg eftersom vinet är helt torrt.

Vinfakta – MiM Brut Nature Reserva

  • Årgång: 2015
  • Druvor: 35% Xarel-lo, 30% Macabeo, 25% Parellada, 10% Chardonnay
  • Pris: 109 kr
  • Artnr: 7740
  • Volym : 750 ml
  • Methode Traditionnelle
  • Alkohol: 12%
  • Restsocker: 0,5 gram/liter
  • Märkning: Ekologiskt, Vegan
  • Lagring: Minst 24 månader på jästfällningen i flaska
  • Ursprung: Spanien, Penedès, Costers de l’Anoia
  • Producent: Vins el Cep

Länkar

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*