Piemonte inte bara Barolo -Viberti Dolbà Langhe DOC

Langhe är ett ganska stort område som innefattar flera mer berömda vindistrikt såsom Barolo, Alba och Asti. Reglerna är inte riktigt lika sträng om man buteljerar sina viner som Langhe DOC , så här hittar vi ofta viner med andra druvblandningar. Viberti Dolbà Langhe DOC är gjort av 60% Barbera och 40% Dolcetto. Barbera är en druva som har mycket fruktsyra och tannin vilket och ger robusta viner. Dolcetto bidrar med fin färg och elegans. Vinmakarna hos Viberti anser att blandningen på 60-40 ger det bästa av de två druvsorternas egenskaper. Maceration och jäsning sker i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet har lagrats i samma tankar under minst 6-8 månader innan buteljering.

Doften är fruktig och frisk med inslag av mörka bär, körsbär och örter. Smaken är medelfyllig och koncentrerad med toner av hallon och mörka körsbär. Vinet har en balanserad fruktsyra och fruktig avslutning. Viberti Dolbà Langhe DOC passar utmärkt till pasta-, kyckling-, och kötträtter som inte är för starkt kryddade.

Vinfakta

Producenten

Producenten Viberti Giovanni, ligger i byn Barolo i Piemonte och grundades i början av 1900-talet av värdshusvärden och krögaren Antonio Viberti. Vinet växte i deras egna vinodlingar tillverkades exklusivt för besökare i familjerestaurangen, Trattoria al Buon Padre. 1923 var det första året som man buteljerade vinet under egen etikett ”Buon Padre”. På 1960-talet tog Antonios son Giovanni över rodret och nu, hundra år efter grundandet, har 3:e generationen anslutit sig till verksamheten. Vibertis odlingar består av 20 hektar där man odlar druvorna Nebbiolo, Dolcetto, Barbera och Chardonnay. Odlingarna ligger till största delent på de västra sluttningarna vid byn Barolo i DOCG appellationen. Två gånger per år utför man beskärning för att minska avkastningen per hektar vilket gör att druvorna alltid mognar fullt ut. Viberti blandar traditionell och högteknologisk utrustning för vinframställning. Med begränsad användning av ek uppnår en maximal fruktighet i sina viner.

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*