Beaujolais Nouveau – Dags för årets nya vin

Beaujolais Nouveau 2017
Beaujolais Nouveau 2017

I Beaujolais i östra Frankrike har man alltid gjort ett ”årets vin” för att fira att skörden är klar. Detta var en rent lokal företeelse fram till andra världskriget, men det var först på 1970 och 80-talen som det tog fart ordentligt. Beaujolais Nouveau börjar numera säljas i butiker den tredje torsdagen i november och uppmärksammas av vinintresserade över hela världen. ”Il est arrivé!” säger man på krogarna i Frankrike och menar då underförstått att det är årets Beaujolais Nouveau har kommit. Det finns alltså en lång tradition i Beaujolais att producera och dricka vin från årets skörd. Jag misstänker dock att jippot runt lanseringen även är ett sätt för vinproducenterna att snabbt få sålt ett ordinärt vin i stora volymer. Att det dessutom är gynnsamt för företagets cash-flow spelar säkert också in.

Beaujolais Nouveau görs på den blå druvan Gamay som är den dominerande i distriktet. Vinet framställs ofta med macération carbonique, (kolsyrejäsning). Det innebär att jäsningen inleds i en syrefri miljö, i slutna tankar med koldioxid för att sedan jäsas traditionellt i öppna kar. Den här metoden ger mjuka och fruktiga viner.

Systembolaget har två Beaujolais Nouveau 2017 från två olika producenter i sortimentet. Les Grand Chais de France och Jean Foillard. jag har valt att prova den från Les Grand Chais de France helt enkelt eftersom det var den som fanns på hyllan i min lokala systembolagsbutik.

Beaujolais Nouveau Fleur de Nina 2017 har en blåröd ganska tät färg. Doften är ung lite godisaktig med toner av aprikos, hallon, körsbär och en aning vaniljsocker. Smaken är mjuk, lätt med röda bär och en liten rostad ton i eftersmaken som försvinner ganska fort. Jag tycker att det är en ganska bra Beaujolais Nouveau som absolut funkar att dricka nu men spara en flaska till påsk och se vad som händer tills dess.

Då återstår frågan om vad man skall äta till årets Beaujolais Nouveau. Här hemma hos oss blev det hustru Lenas ostsufflé vilket visade sig vara en alldeles utmärkt kombination.

 

Vinfakta

  • Beaujolais Nouveau Fleur de Nina
  • Årgång: 2017
  • Druva: 100% Gamay
  • Pris: 75kr
  • Artnr: 94002
  • Volym : 750 ml
  • Alkohol: 12,5%
  • Ursprung: Frankrike, Beaujolais
  • Producent: Les Grand Chais de France

Länkar

 

 

 

 

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*